tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napadalci v Barceloni so načrtovali še veliko hujši pokol z bombami

Deli na:
Napadalci v Barceloni so načrtovali še veliko hujši pokol z bombami

Foto: Profimedia

Osumljenci, ki so izvedli teroristična napada v Barceloni in Cambrilsu, so pripravljali veliko večji napad ali napade, a so bili v tej nameri preprečeni, tako da so bili prisiljeni v hitro delovanje, je danes sporočila policija.

Načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero je povedal, da so napadalci že dlje časa pripravljali enega ali več napadov, vendar pa jim je to preprečila eksplozija v Alcanarju, "tako da niso več imeli materiala, ki so ga potrebovali za izvedbo še večjih napadov". S tem je mislil na eksplozijo, ki se je zgodila v sredo zvečer v hiši v Alcanarju, ko so sestavljali eksplozivne naprave in ki je v središču preiskave. V eksploziji je umrla ena oseba, sedem ljudi je bilo ranjenih, hiša pa se je porušila.

Zato so morali napade izvesti na "bolj osnoven način", je dejal po poročanju britanskega BBC.

Povedal je še, da so v zvezi z napadoma prijeli tri Maročane in Španca, od katerih pa nobeden v preteklosti ni bil povezan s terorizmom. Tri so prijeli v vasi Ripoll, enega pa v mestu Alcanar. Najmlajši aretirani je star 21 let, ostali pa 28, 34 in 27 let, je povedal Trapero.



Voznik, ki je s kombijem v središču Barcelone ubil najmanj 13 ljudi, pa bi po njegovih besedah lahko bil med petimi napadalci, ki so jih ubili po napadu v Cambrilsu. Kot je pojasnil, "preiskava kaže v to smer" in obstajajo nekateri indici, da bi lahko bil med ubitimi, da pa za to še nimajo konkretnih dokazov. Doslej so namreč identificirali tri od petih napadalcev.

Katalonska policije je medtem na Twitterju sporočila, da so napadalci v Cambrilsu eno osebo z nožem ranili v obraz, preden so jih ubili. Na kraju so našli še več nožev in sekiro.

V obeh napadih je bilo po najnovejših podatkih ubitih skupno 14 ljudi, 130 pa je ranjenih. Žrtve prihajajo iz 34 držav.