klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napadalci iz Rusije vdrli v Gruzijo; 14 mrtvih v obračunu

Deli na:
Napadalci iz Rusije vdrli v Gruzijo; 14 mrtvih v obračunu

Foto: Reuters

V incidentu ob meji med Gruzijo in Rusijo je bilo včeraj ubitih 14 ljudi, trije pripadniki gruzijskih posebnih enot in 11 napadalcev, ki naj bi v Gruzijo vdrli z ruske strani, so sporočile oblasti v Tbilisiju. Gre za najhujše nasilje na gruzijsko-ruski meji po vojni med državama leta 2008, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je sporočilo gruzijsko notranje ministrstvo, so oboroženi napadalci prečkali mejo iz nemirne ruske kavkaške regije Dagestan ter zajeli več talcev. Gruzijske varnostne sile so nato ponoči sprožile "protiteroristično" operacijo, ki je terjala 14 življenj.

Še pet pripadnikov posebnih enot je bilo ranjenih, šest napadalcev pa naj bi varnostne sile zaenkrat obkolile, medtem ko operacija še traja. Vsi talci - koliko točno jih je bilo, zaenkrat ni znano - so že rešeni in so na varnem.

Kot je sicer poudaril namestnik notranjega ministra Nodar Haršiladze, zaenkrat ne vedo, kdo stoji za napadom. S tem se je po pisanju AFP izognil takojšnjemu pripisovanju krivde za incident sovražniku Tbilisija številka ena, Kremlju.



Eden od talcev je medtem na posnetku, objavljenem na spletni strani notranjega ministrstva, povedal, da jih je ugrabilo kakih 15 bradatih moških, oboroženih z avtomatskimi puškami. Zagrozili so jim s smrtjo, če bi skušali pobegniti.

Odnosi med Rusijo in Gruzijo od vojne leta 2008 ostajajo napeti, državi nimata diplomatskih odnosov. Rusija, ki se bori proti islamskim upornikom na Severu Kavkaza, Gruzijo redno obtožuje, da nudi tem upornikom zatočišče, kar pa v Tbilisiju zanikajo.

Vojno leta 2008 je sicer sprožil vojaški poskus Tbilisija, da ponovno vzpostavi nadzor v separatističnih gruzijskih republikah Južna Osetija in Abhazija, in posledično posredovanje ruske vojske na ozemlju Gruzije. Ruski vojaki so štiri leta kasneje še vedno prisotni v omenjenih republikah, Moskva pa je tudi priznala njuno neodvisnost.