benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Največji arabski pesnik: Islama ne gre modernizirati, Arabci sveta ne bodo naredili boljšega

Deli na:
Največji arabski pesnik: Islama ne gre modernizirati, Arabci sveta ne bodo naredili boljšega

Foto: Wikimedia

V Siriji rojeni pesnik Adunis Asbar, znan tudi kot Adonis, je v intervjuju za nemški Die Welt dejal, da je Islam nemogoče modernizirati.

Za nemški časnik je pesnik spregovoril o pereči temi intergacije priseljencev iz večinoma muslimanskih držav v evropske družbe. "Religije ne morete reformirati," je odločen Adonis, ki meni, da sta moderen islam in moderen musliman nemogoča pojma. "Če ne bo ločitve med religijo in vero, ne bo demokracije, še posebej brez enakih pravic za ženske. Obdržali bomo teokratski sistem. To bo konec," pravi o izzivu reform in modernizacije islamskih držav.

Zelo kritičen je bil do ustvarjalnosti v islamskem svetu. "Arabci nimajo ustvarjalne moči. Islam ne prispeva k intelektualnemu življenju, ne želi si diskusije." Po Adonisovem mnenju islam ne prinaša nobene miselnosti, umetnosti, znanosti ali vizije, ki bi lahko spremenila svet. To ponavljanje je po njegovem znamenje konca. "Arabci bodo še naprej obstajali, a sveta ne bodo naredili boljšega."

Muslimanska družba temelji na totalitarnem sistemu, pravi pesnik. "Religija narekuje vse: kako teči, kako iti na stranišče, koga je treba ljubiti."  

Pred časom je razburil sirske upornike, ker je v pismu, s katerim je sirskega diktatorja Bašarja al Asada pozval k odstopu, imenoval "izvoljeni predsednik". Nato je pisal še revolucionarjem in jih pozval, naj predstavijo svojo vizijo. A niso ga hoteli prebrati, ker niso neodvisni, je prepričan Adonis. Uporniki so pod vplivom Združenih držav Amerike, Savdske Arabije in delov Evrope, jih obtožuje pesnik.

Dolgo sem bil nasprotnik Asadovega režima, ki je državo spremenil v zapor, pravi Adonis. "A njegovi nasprotniki, tako imenovani revolucionarji, imajo na vesti množične pokole, ljudem sekajo glave, ženske prodajajo v kletkah kot stvari in pod peto teptajo človeško dostojanstvo," je kritiziral Islamsko državo in z Al Kaido povezano Al Nusro.