nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Najstnica obtožena načrtovanja terorističnega napada v Franciji

Deli na:
Najstnica obtožena načrtovanja terorističnega napada v Franciji

Foto: Getty Images

Francosko sodišče je v ponedeljek 16-letno dekle obtožilo načrtovanja terorističnega napada v Franciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je za AFP povedal neimenovani vir blizu preiskavi, najstnico obtožnica bremeni "kriminalne zarote s teroristi" in "spodbujanja terorističnih dejanj s komuniciranjem preko spleta".

"Zelo radikalizirano dekle" je bilo kljub mladosti administratorka skupine pri zakodirani aplikaciji za pošiljanje sporočil Telegram. Najstnica je posredovala številna propagandna sporočila skrajne Islamske države, ki pozivajo k napadom, izrazila pa je tudi namero, da bi sama sodelovala v napadu.

Dekle, ki prej ni imelo policijske kartoteke, so pridržali v četrtek med protiteroristično akcijo v pariškem predmestju Melun. Varnostne sile v okviru racije na njenem domovanju niso našle ne eksploziva ne orožja. Doslej po navedbah vira niso odkrili, kaj naj bi bila tarča načrtovanega napada. Preiskovalci pričakujejo, da bodo več ugotovili z analizo dekletovega telefona in računalnika, ki so ju zasegli.

V Franciji je bilo od začetka lanskega leta v terorističnih napadih, za katere so odgovornost prevzele džihadistične skupine, ubitih več kot 230 ljudi. Začelo se je z napadom na satirični tednik Charlie Hebdo v Parizu januarja lani, nazadnje pa so džihadisti udarili 26. julija, ko sta dva 19-letnika v cerkvi v Normandiji ubila duhovnika.