kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Najbolj osovražen Američan" je pohlepni albansko-hrvaški poslovnež

Deli na:
"Najbolj osovražen Američan" je pohlepni albansko-hrvaški poslovnež

Foto: Profimedia

Na zveznem sodišču v Brooklynu se je začela izbira porotnikov na procesu proti 34-letnemu podjetniku Martinu Shkreliju zaradi poneverb vrednostnih papirjev.

Shkrelija, potomca albanskih in hrvaških priseljencev, so aretirali decembra lani in ga izpustili po plačilu petih milijonov dolarjev varščine. Znan je po tem, da je navil ceno zdravila za aids s 13,50 na 750 dolarjev za tabletko.

Zaradi tega si prislužil naziv najbolj osovražene osebe v ZDA in celo predsednik Donald Trump ni našel lepe besede za podjetnika, ki ga je imenoval za razvajenega pobalina.

Shkreli je ustanovil dve farmacevtski podjetji Retrophin in Turing z denarjem, ki ga je nabral s pomočjo mešetarjenja s hedge skladi. Ko je s prevzemom dobil pravice za zdravilo za aids daraprim, je povišal ceno, povzročil veliko ogorčenje in ga povečal s svojo nesramno obrambo potezo.

Sodni proces nima neposredne zveze s povišanjem cene zdravila, ni pa nobenega dvoma, da je to posredno vplivalo na sodni pregon. Javnost je zahtevala, da se ga privije in tožilstvo je našlo pot.



Shkreli dolguje milijone zvezni davkariji, nabral si je številne druge upnike, sodni proces pa je posledica uporabe sredstev podjetja Retrophin za poplačilo vlagateljem njegovega hedge sklada, ki jih je menda ob tem tudi prevaral.

Sodnik Kiyo Matsumoto je uvodoma zavrnil prošnjo njegovih odvetnikov, naj se mu varščina zniža s petih na dva milijona dolarjev. Sodnik je menil, da je bolje, če denar ostane na varnem za prihodnja plačila upnikom.

Nekoč naj bi imel premoženje v višini 70 milijonov dolarjev, sedaj pa naj bi bil povsem reven. Kljub temu se je pred kratkim pohvalil, da je doniral 40.000 dolarjev univerzi Princeton, ponuja tudi 100.000 dolarjev nagrade za rešitev ene od teorije zarot, v lasti naj bi imel sliko Picassa, pa neke glasbene albume in deleže v podjetjih.

Sodni proces bo predvidoma trajal skoraj dva meseca, saj namerava tožilstvo poklicati kar 57 prič.