Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi črnega petka je najbogatejši Zemljan Jeff Bezos "težak" že več kot 100 milijard

Deli na:
Zaradi črnega petka je najbogatejši Zemljan Jeff Bezos "težak" že več kot 100 milijard

Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona. - Foto: Reuters

Vrednost premoženja ustanovitelja spletne trgovine Amazon in najbogatejšega človeka na svetu Jeffa Bezosa se je po izračunih tiskovne agencije Bloomberg povzpelo na 100 milijard dolarjev.

K temu je veliko prispevala 2,58-odstotna podražitev, ki so jo Amazonove delnice dosegle na črni petek, ko so se potrošniki množično podali po nakupih.

Pred 53-letnim Bezosom je mejo 100 milijard dolarjev (84,2 milijarde evrov) ocenjenega premoženja doslej uspelo doseči le še soustanovitelju Microsofta Billu Gatesu, in sicer leta 1999, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Gates je vztrajal na vrhu lestvice najpremožnejših Zemljanov vse do letošnjega oktobra, ko ga je zaradi rasti vrednosti Amazona s prestola vrgel Bezos. Bloomberg trenutno vrednost Gatesovega premoženja ocenjuje na 89,1 milijarde dolarjev (75 milijard evrov).

Gates je v preteklih letih zelo širokosrčno delil svoje premoženje. Če se pri tem ne bi ločil tudi od 700 milijonov Microsoftovih delnic, bi bilo njegovo premoženje zdaj vredno kašnih 150 milijard dolarjev (126,3 milijarde evrov).

Bezos vsako leto podari za pol milijarde dolarjev Amazonovih delnic in jih po lastnih navedbah proda za približno eno milijardo dolarjev, da lahko financira svojo družbo Blue Origin, ki gradi vesoljske rakete.

Pri Bloombergu ocenjujejo vrednost premoženja na osnovi javno dostopnih podatkov o lastniških deležih v podjetjih in transakcijah, ob tem pa priznavajo, da je vrednost družbe Blue Origin težko oceniti. Pri Amazonu Bezosovega premoženjskega stanja ne komentirajo.