sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nacional bo moral Karamarku plačati 70.000 kun odškodnine

Deli na:
Nacional bo moral Karamarku plačati 70.000 kun odškodnine

Foto: Bobo

Zagrebško sodišče je danes odločilo, da bo moral tednik Nacional plačati 70.000 kun (9210 evrov) podpredsedniku hrvaške vlade Tomislavu Karamarku zaradi lanske objave pogovora, v katerem ga je nekdanji hrvaški premier Josip Manolić obtožil, da je bil sodelavec zloglasne jugoslovanske obveščevalne službe Udbe. Sodba še ni pravnomočna.

Karamarko je zasebno tožbo proti Nacionalu vložil lani, preden je postal podpredsednik hrvaške vlade.

Zaradi spornih izjav je sprožil zasebno tožbo tudi proti Manoliću zaradi obrekovanja, strani pa sta pred kratkim dosegli dogovor, da bosta spor poskusili rešiti z mediacijo, preden se bo začelo sojenje.

Zagrebško občinsko sodišče je danes odločilo, da mora Nacional plačati omenjeno kazen, izbrisati sporni intervju s svoje spletne strani ter objaviti celotno razsodbo.

Karamarkov odvetnik Veljko Miljević je že napovedal pritožbo, saj so zahtevali 180.000 kun (23.685 evrov) odškodnine. Sprva so sicer zahtevali 200.001 kuno (26.315 evrov), na zadnji obravnavi pa so zahtevo znižali.

Odvetnica Nacionala Ivana Saucha je danes novinarjem pred sodiščem poudarila, da Karamarko ni uspel v sporu, saj je zahteval več denarja. Napovedala je pritožbo, ker je po njeni oceni prišlo do kršitve postopka, saj niso zaslišali odgovornega urednika Nacionala Berislava Jelinića.

Novinarka Nacionala in avtorica pogovora z Manolićem Orhidea Gaura Hodak je bila nad razsodbo ogorčena. Meni, da je to opozorilo vsem novinarjem. "Pazite, kaj pišete! To je sramotna odločitev. Sodnik ali ne razume zakona ali pa je pod vplivom položaja gospoda Karamarka," je dejala.

Trdi, da je svoje delo opravila profesionalno, da obstaja tonski zapis, ki je preverljiv ter da je Manolić tudi pri avtorizaciji intervjuja ponovil vse trditve, ki so za Karamarka sporne.

Manolić je v pogovoru za Nacional, ki je bil objavljen v začetku junija lani, med drugim dejal, da je bil Karamarko "povezan z lažjimi kaznivimi dejanji, za kar je policija izvedela".

"Da se ne bi zaradi tega kompromitiral pred starši in prijatelji na fakulteti, je sprejel sodelovanje. Kot protiuslugo so prikrili njegove povezave s kriminalom," je dejal 96-letni Manolić, ki je bil tako kot Karamarko eden ustanoviteljev HDZ in tesen sodelavec prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Manolić je za Nacional govoril v kontekstu Karamarkovih napovedi, da namerava HDZ po načrtovani zmagi na parlamentarnih volitvah opraviti lustracijo na Hrvaškem. Ocenil je, da bi HDZ lustracijo morala začeti pri svojem predsedniku. Povedal je tudi, da obstajajo dokumenti ter da so še živi ljudje, ki lahko potrdijo njegove navedbe.

Karamarko je tožil tudi profesorja na zagrebški fakulteti za politične vede Anteja Barišića, ki je potrdil Manolićeve navedbe.

Manolić je bil partizan, med drugim pa tudi na visokih položajih v jugoslovanskih varnostnih službah. Kasneje je bil tudi predsednik hrvaške vlade v letih 1991 in 1992, ko je bil nadrejen Karamarku, ki je bil šef njegovega kabineta. Manolić je bil tudi šef hrvaške obveščevalne službe do leta 1994, ko sta se s Tuđmanom razšla.