boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na turškega novinarja najprej streljali, nato pa ga še obsodili na skoraj šest let zapora

Deli na:
Na turškega novinarja najprej streljali, nato pa ga še obsodili na skoraj šest let zapora

Foto: Getty Images

Sodišče v Istanbulu je včeraj odgovornega urednika časnika Cumhuriyet Cana Dündarja obsodilo na pet let in deset mesecev zapora, urednik uredništva v prestolnici Erdema Güla pa na pet let zapora. Sodišče je oba spoznalo kriva objave tajnih dokumentov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tik pred obsodbo je bil Dündar pred sodiščem tarča strelca, ki je med kričanjem "Izdajalec!" v novinarja sprožil nekaj strelov, preden so ga ustavili in obvladali.

Sodišče je tudi razsodilo, da nista kriva v tistih točkah obtožnice, kjer ju obtožujejo, da sta nameravala zrušiti vlado in da sta vohunila. Oba novinarja sta bila tudi obtožena podpiranja teroristične organizacije, a je sodišče tožilstvu naložilo, da mora glede te točke obtožnice potekati poseben postopek.

Tik pred objavo sodbe je sicer oboroženi napadalec pred sodiščem streljal na Dündarja, ki je v incidentu odnesel celo kožo. Novinar je dajal izjavo za medije, ko je bil žrtev napada 40-letnega Murata Sahina. Strelca je med drugimi pomagala ustaviti tudi Dündarjeva soproga.

Že pred objavo sodbe je Dündarjev odvetnik Bülent Utku napovedal pritožbo v primeru, če bodo njegovega klienta spoznali za krivega. Obema novinarjem pred pravnomočnostjo obsodbe sicer še ne bo treba v zapor.

Povod za obtožbe proti novinarjema je bilo lanskoletno pisanje časnika o domnevi turški dobavi orožja skrajnežem v Siriji. Tožbo proti novinarjema je vložil predsednik države Recep Tayyip Erdogan.