Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na soočenju bo za Trumpa in proti Clintonovi navijal celo brat Baracka Obame

Deli na:
Na soočenju bo za Trumpa in proti Clintonovi navijal celo brat Baracka Obame

Foto: Getty Images

Danes ponoči po našem času je v Las Vegasu tretje soočenje ameriških predsedniških kandidatov Donalda Trumpa in Hillary Clinton. Trump bo zadnji neposredni spopad s Clintonovo začinil s posebnim gostom Malikom Obamo, polbratom ameriškega predsednika Baracka Obame. Soočenje bo vodil Chris Wallace, voditelj televizije Fox News.

Malik Obama z bratom Barackom ni v najboljših odnosih. Je nekdanji neuspešen kenijski politik z neznanim številom soprog, ki se je hvalil, da je pokojni libijski diktator Moamer Gadafi eden njegovih najboljših prijateljev. Že nekaj mesecev razlaga, da na ameriških volitvah podpira Trumpa – voliti sicer ne more, saj ni ameriški državljan.

Ob Obami naj bi Trump na soočenje pripeljal tudi mamo ene od žrtev terorističnega napada v Bangaziju. Pat Smith Hillary Clinton obtožuje, da je kot nekdanja ameriška zunanja ministrica kriva za smrt njenega sina Seana, ubitega v napadu leta 2012, ter trdi, da ji je Clintonova skupaj z ostalimi predstavniki Obamove administracije v obraz lagala o svoji vlogi in dogodkih v Bengaziju.

Voditelj soočenja Chris Wallace je veteran ameriške televizije, ki je za svoje televizijsko delo prejel tri nagrade emmy. Za Fox News dela od leta 2003, pred tem je je bil med drugim v osemdesetih dopisnik iz Bele hiše za televizijo NBC, pa nato 14 let sodelavec mreže ABC. Prihod na Fox News mi je odprl oči o pristranskosti osrednjih ameriških medijev, je opisal svojega aktualnega delodajalca. Znan je po agresivnih vprašanjih, ki jih zastavlja svojim sogovornikom, tako demokratom kot republikancem. V osemdesetih je po izbruhu afere Iran Contra v zadrego spravil Ronalda Reagana, v novem tisočletju je opravil napet pogovor z Billom Clintonom, v katerem je bivšega predsednika vprašal, zakaj kot predsednik ni storil več, da bi ZDA že v devetdesetih ulovile Osamo bin Ladna. Imel je tudi več intervjujev z Barackom Obamo – letos je ameriški predsednik po dveh letih neuradnega bojkota Fox News prav Wallaceu dal prvi intervju za to televizijo po letu 2014.

Zdaj je postal prvi voditelj Fox News, ki bo vodil soočenje predsedniških kandidatov obeh velikih strank. Vloga voditelja debate je nekoliko drugačna od vloge novinarja, ki intervjuva sogovornika, priznava Wallace. Dejstva morajo preverjati nasprotniki, ne voditelji debate, zato se bo sam osredotočil predvsem na to, da bo kandidata obdržal pri temah debate in ju ustavil, če bosta prekoračila dogovorjene omejitve za odgovore. Je pa denimo med soočenjem republikanskih kandidatov v marcu v zadrego spravil Trumpa z opozorilom, da številke iz ameriškega proračuna, ki jih je Trump navajal, niso prave, in mu celo pokazal, kakšne so prave številke.

Njegov oče je legendarni ameriški novinar Mike Wallace, dolgoletni sodelavec televizije CBS, ki ga je v filmu Prebujena vest (1999) upodobil Christopher Plummer.