profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Poljskem zaradi mraza umrlo sedem ljudi

Deli na:
Na Poljskem zaradi mraza umrlo sedem ljudi

Foto: Bobo

V Evropi danes vztraja mraz, ki je ponekod terjal tudi smrtne žrtve. Na Poljskem je od petka zaradi temperatur do minus 25 stopinj Celzija umrlo sedem ljudi.

Nizke temperature so dosegle tudi južne dele celine. V Splitu so davi namerili najnižje temperature v zadnjega pol stoletja, v Grčiji sneži tudi na nekaterih otokih v Egejskem morju.

V Moskvi so tudi davi namerili minus 30 stopinj Celzija, v Minsku minus 25, v Kijevu in Varšavi minus 19. Kot so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz varnostnega središča poljske vlade, je za posledicami hladnega vala v zadnjih 24 urah umrlo sedem ljudi, s čimer se je število umrlih zaradi zimskega vremena od novembra povišalo na 53.

Mraz predstavlja še posebej veliko tveganje za brezdomce, poljske oblasti pa so pozvale tudi k previdnosti pri ogrevanju z zastarelimi pečmi in prezračevalnimi sistemi. Od začetka hladnega obdobja je na Poljskem zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrlo že 24 ljudi.

Temperature močno pod lediščem vztrajajo v Nemčiji, kjer so v petek z minus 26 stopinj Celzija na Bavarskem izmerili najnižje temperature letošnje zime. V bavarski prestolnici München je bilo davi minus 16 stopinj Celzija, v Pragi minus 14.

Hladno je tudi na Nizozemskem, kjer so oblasti zaradi številnih prometnih nesreč zaradi poledice pozvale ljudi, naj danes, če je le mogoče, pustijo avtomobile doma. Ledeni dež je namreč ceste v številnih delih države spremenil v nevarna drsališča, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo in okolje.


Na nizozemskih avtocestah so samo danes zjutraj zabeležili 165 prometnih nesreč. "Skoraj vsako minuto nam javijo novo," so po navedbah dpa povedali v tamkajšnjem prometno-informacijskem centru. Na mednarodnem letališču v Amsterdamu opozarjajo potnike na možne zamude letal, težave zaradi poledenelih tirov so tudi v železniškem prometu.

Polarni mraz ni prizanesel niti južni Evropi. V Splitu so davi namerili minus sedem stopinj Celzija, kar je po navedbah lokalnega hidrometeorološkega zavoda najnižja temperatura v tem mestu v zadnjih 50 letih. Ponekod je zaradi tega zmrznila voda v ceveh, zaradi močne burje so še vedno prekinjene trajektne linije do nekaterih otokov.

Hrvaško avtocesto med Svetim Rokom in Posedarji so danes ponovno odprli za osebna vozila, še vedno pa po podatkih hrvaškega avtokluba ostajajo za ves promet zaprti Paški most, most Franja Tuđmana v Dubrovniku ter državna cesta Dobroselo-Bruvno.

Težave v prometu imajo zaradi snega in močnega vetra v Srbiji, kjer temperature do minus 18 stopinj, v hribovitih predelih tudi minus 25 stopinj Celzija, pričakujejo še vse do sredine prihodnjega tedna.

Temperature globoko pod ničlo so v Bosni in Hercegovini, Makedoniji ter v Bolgariji. V gozdu v hribih na jugovzhodu Bolgarije so v petek zvečer našli trupli dveh Iračanov, ki sta očitno zmrznila. Gre za območje ob meji s Turčijo, ki edino ni zavarovano z bodečo žico. Tu so že v ponedeljek našli truplo zmrznjene Somalke, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Temperature v grških Atenah so trenutno še tik nad lediščem, v Solunu pa so termometri davi kazali minus sedem stopinj Celzija. Sneg je pokril severni del države in številne lokalne ceste so prevozne le s snežnimi verigami. Nenavadno močno je po navedbah dpa snežilo na severnih egejskih otokih.