bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Poljskem tri leta zapora za stalinističnega mučitelja

Deli na:
Na Poljskem tri leta zapora za stalinističnega mučitelja

Stalin

Poljsko sodišče v Varšavi je včeraj obsodilo 86-letnega nekdanjega pripadnika tajne policije iz obdobja komunističnega režima na tri leta zapora. Obsojen je bil zaradi mučenja političnih oporečnikov stalinističnemu režimu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtoženi, imenovan le kot Jerzy K., je bil sicer na prvi stopnji obsojen že januarja, in sicer na štiri leta zapora, prizivno sodišče pa mu je včeraj zaporno kazen znižalo na tri leta. Zavrnilo pa je njegovo pritožbo, v kateri je zavračal krivdo za obtožbe.

Jerzy K. se je po navedbah svojih žrtev nad zaporniki izživljal in jih pretepal s kovinskimi palicami ter jim med drugim zažigal lase in dlake. "Zasluži si vsaj malo zapora," je za poljsko tiskovno agencijo PAP dejal 86-letni Waclaw Sikorski, ki je šel skozi mučiteljeve roke.

"V zaporu sem bil osem let," je pojasnil Sikorski, nekdanji vojak poljskega protikomunističnega odpora, ki je bil sprva obsojen na smrtno kazen, kasneje pa na dosmrtno ječo zaradi vohunjenja za Zahod.

Kot navaja AFP, na Poljskem zločini iz obdobja nacizma in stalinizma ne zastarajo. Februarja je sodišče na osem let zapora obsodilo danes 89-letnega nekdanjega pripadnika tajne policije, ker je ustrelil in ubil odpornika.