urska horvat Odkrito.si

Urška Hrovat zaradi hude poškodbe glave pristala...

Gasper_Grom Svet24.si

Grom jih bo odvajal od nezdravih razvad

manica janezic Svet24.si

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

meral-cetinkaya-106929l Njena.si

Ko mama Zeynep odvrže filmsko masko ...

ANA_Gorske sanje_snemalni dan_025 Njena.si

Huda poškodba slovenske smučarke kriva za ...

Svet

Na norveških volitvah zmago razglasila desnosredinska koalicija

Deli na:
Na norveških volitvah zmago razglasila desnosredinska koalicija

Foto: Profimedia - Erna Solberg

Desnosredinska koalicija dosedanje norveške premierke Erne Solberg je v ponedeljek razglasila zmago na parlamentarnih volitvah.

Izid je bil glede na skoraj vse preštet glasove tesen, a so tudi opozicijski laburisti že priznali poraz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot kaže po 95 odstotkih preštetih glasovnic, naj bi premierkina konservativna stranka skupaj s protipriseljensko partnerico Stranko napredka in še dvema desnosredinskima zaveznicama osvojila 89 od 169 sedežev v parlamentu. Doslej so jih sicer imeli 96.

Opoziciji na čelu z voditeljem laburistov Jonasom Gahrejem Storejem se obeta 80 sedežev. 57-letni milijonar Store, ki je v preteklosti zasedal tudi položaj zunanjega ministra, je že priznal poraz in dejal, da gre za veliko razočaranje. Njegova stranka je izgubila šest sedežev, a ostaja največja v državi.

Konservativna stranka ob izgubi sedmih sedežev ostaja druga največja. Solbergovi je sicer kot prvi konservativni premierki v 30 letih uspela osvojitev drugega zaporednega mandata. "Ponovna izvolitev pomeni, da si zmagal s svojimi lastnimi politikami," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala v ponedeljek.

Solbergova je na oblasti od leta 2013 in je vodila kampanjo z obljubo kontinuitete. Obljublja tudi več delovnih mest, boljše javne storitve in več sredstev za obrambo in policijo.

Volilni izid je bil v veliki meri odvisen od tega, ali bosta manjši zaveznici Solbergove - liberalci in krščanski demokrat - presegli štiriodstotni prag, kar jima je naposled uspelo. Na volitvah sta sicer precej glasov pridobili predvideni koalicijski partnerici laburistov, Socialistična leva stranka in Stranka centra.

Konservativci in laburisti imajo podobna stališča glede številnih vprašanj, med drugim glede nadaljevanja naftnih dejavnosti na arktičnem območju in ohranjanja tesnih odnosov z Evropsko unijo. Store je sicer napovedal, da bo zvišal davke za bogate, s čimer je želel okrepiti socialno državo in zmanjšati neenakost v družbi.

Na volitvah so se potrdile napovedi o tesnem izidu in slabšem rezultatu kot pred štirimi leti tako za konservativce kot laburiste, medtem ko so manjše stranke dobile več glasov.