klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na nenaseljenem tihomorskem otoku kar 37,7 milijona kosov plastičnih odpadkov

Deli na:
Na nenaseljenem tihomorskem otoku kar 37,7 milijona kosov plastičnih odpadkov

Foto: Jennifer Lavers/YouTube

Nenaseljen otok v južnem Tihem oceanu je območje z največjo koncentracijo plastičnega odpada na svetu.

Na plažah otoka Henderson, ki je del britanskega otočja Pitcairn, je naplavljenih okoli 37,7 milijona kosov plastičnih odpadkov, poroča britanski BBC, ki navaja podatke iz študije.

Otok je namreč blizu močnega toka oceana, kar pomeni, da nanj naplavi veliko smeti z ladij in iz Južne Amerike. Raziskovalci upajo, da bodo ob tem podatku ljudje premislili o svojem odnosu do plastike.

Skupna avstralsko-britanska študija kaže, da je na otoku na kvadratnem metru površine 671 kosov plastike, skupno pa kar 17 ton.

Dr. Jennifer Lavers s tasmanske univerze je opozorila, da je med smetmi veliko stvari, ki jih napačno imenujemo, da so za enkratno uporabo.


Študija, ki so jo objavili v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, kaže, da so odročni otoki "odtoki" za smeti sveta.


Ob izdelkih za ribištvo je tako otok Henderson prekrit z vsakdanjimi izdelki, kot so zobne ščetke, vžigalniki in britvice.

"Rakovice domujejo v zamaških, zabojih in plastenkah. Navidez se lahko zdi to ljubko, a ni, saj gre za staro plastiko, ki je ostra in strupena," je dejala Laversova za BBC.

Otok Henderson je na seznamu Unesca kot koralni atol z relativno edinstvenim ekosistemom zaradi desetih rastlin in štirih ptičjih vrst. Leži 190 kilometrov od otoka Pitcairn Island, kakih 5000 kilometrov od Čila ter blizu središča ogromnega krožečega toka.

Raziskovalka izpostavlja, da razmere na otoku kažejo, kako naplavine plastike vplivajo na okolje na globalni ravni.

"Skoraj vsaj otok na svetu in skoraj vse vrste v oceanu so na tak ali drugačen način prizadete zaradi naših odpadkov. Ni ne osebe niti države na svetu, ki bi ji bilo prizaneseno," je poudarila ter spomnila, da je plastika za oceane uničujoča, ker jo je vse več in je trajna.