Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Madžarskem nošenje rdeče zvezde ni kaznivo dejanje

Deli na:
Na Madžarskem nošenje rdeče zvezde ni kaznivo dejanje

Foto: Arhiv Reporterja

Madžarsko vrhovno sodišče je nedavno sledilo razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu in razsodilo, da nošenje rdeče zvezde ni kaznivo dejanje. Prav tako je državi naložilo, da mora oškodovancu, nekdanjemu predsedniku zunajparlamentarne Madžarske delavske stranke Janosu Fratanolu, izplačati 4000 evrov odškodnine.

Kot danes poroča nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, je sodišče oprostilo Fratanola obtožbe, da je, ko je imel na zavihku suknjiča pripeto rdečo zvedo, nosil simbol totalitarnega režima.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je že marca letos po večletnem postopku razsodilo, da je Madžarska kršila temeljno pravico do svobode izražanja, ko so Fratanola obsodili zaradi nošnje peterokrake rdeče zvezde, simbola socialističnega in komunističnega svetovnega nazora.

Fratanolo se je pred osmimi leti, 1. maja 2004, kot takratni predstavnik komunistične Delavske stranke na sindikalnem shodu v Pecsu in kasnejšem televizijskem pogovoru pojavil z rdečo zvezdo na zavihku suknjiča.

Sodišče v Pecsu je zaradi tega leta 2007 sprožilo kazenski postopek proti njemu, ki se je končal z obsodbo Fratanola "zaradi nošnje simbola tiranije".

Fratanolo se je na razsodbo pritožil in pristojno okrajno sodišče je razsodbo preklicalo, "ker ni bilo kaznivega dejanja". Sledila je pritožba tožilstva in revizijsko sodišče je potrdilo prvotno sodbo sodišča v Pecsu.

Fratanolo se je nato pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, ki je novembra 2011 razsodilo v njegovo korist in državi naložilo plačilo 4000 evrov odškodnine. Marca letos je isto sodišče še zavrnilo pritožbo Madžarske na prvo razsodbo evropskega sodišča, zdaj pa se je stališču evropskega sodišča pridružilo še madžarsko vrhovno sodišče, še poroča FAZ.