Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na lokalnih volitvah v BiH slavile nacionalne stranke

Deli na:
Na lokalnih volitvah v BiH slavile nacionalne stranke

Foto: Reuters

Nedeljske lokalne volitve v BiH so potrdile dosedanje razmerje moči v državi. V okoljih z večinskim muslimanskim, srbskim ali hrvaškim prebivalstvom so namreč slavile nacionalne stranke.

Po še nepopolnih izidih, ki jih je objavila državna volilna komisija, je v največ občinah, 34, slavila bošnjaška Stranka demokratične akcije (SDA), sledi pa ji Srbska demokratska stranka (SDS), ki je zmagovalka v 37 občinah.

V Srebrenici, kjer so srbske sile med vojno v BiH izvedle pokol nad Muslimani, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa slavil dosedanji bošnjaški župan Ćamil Duraković.

V Srebrenici so sicer volitve prvič potekale po istih pravilih kot drugod v državi. Volili so namreč lahko samo tisti, ki imajo tam prijavljeno stalno bivališče, medtem ko so doslej volitve izvajali na podlagi popisa prebivalstva iz leta 1990, s čemer je hotela mednarodna skupnost vzpodbuditi vračanje ljudi v Srebrenico.

Na volitvah je 3,1 milijona volivcev izbiralo vodje in člane občinskih svetov 139 občin med več kot 30.000 kandidati. Volitev ni bilo v Mostarju, ker je bil tamkajšnji volilni sistem spoznan za protiustavnega, oblasti pa niso dosegle dogovora o novem.