Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na krvavem referendumu Venezuelci odločno proti Maduru

Deli na:
Na krvavem referendumu Venezuelci odločno proti Maduru

Foto: Profimedia

Proti načrtom predsednika Madura je glasovalo 7,2 milijona Venezuelcev, pravi venezuelska opozicija.

Na nedeljskem referendumu, ki ga je organizirala venezuelska opozicija, je skoraj 7,2 milijona volivcev glasovalo proti načrtom predsednika Nicolasa Madura o ustavnih spremembah, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila osrednja venezuelska univerza kot garant referenduma.

Venezuela, v kateri živi več kot 31 milijonov prebivalcev, je poslala "jasno sporočilo narodni izvršni oblasti in svetu," je ocenila predsednica osrednje venezuelske univerze Cecilia Carcia Arocha. Dodala je, da se je referenduma v Venezueli udeležilo 6,492.381 volivcev, v tujini pa 693.789.

To je sicer manj od pričakovanih 10,5 milijona glasov od skupno 19 milijonov registriranih volivcev v državi. Poleg tega je tudi nekoliko manj od 7,7 milijona ljudi, kolikor jih je na parlamentarnih volitvah leta 2015 glasovalo za opozicijo, piše BBC.


Doslej so sicer prešteli 95 odstotkov vseh glasov, končne izide bodo objavili danes, je še dejala Garcia.

Referendum je zahteval tudi smrtno žrtev, še štiri osebe so bile ranjene. Ko so oboroženi neznanci na motornih kolesih streljali na udeležence glasovanja v eni od četrti v prestolnici Caracas, je namreč umrla 61-letna ženska. Doslej je tako v štirih mesecih protestov v državi umrlo že 96 ljudi.

Venezuelske oblasti referenduma ne priznavajo. Maduro je za konec julija razpisal volitve v ustavodajno skupščino, ki naj bi izdelala novo ustavo. Opozicija pa ustavne spremembe zavrača, ker meni, da bi lahko predsednik države na tak način okrepil svojo oblast in uvedel diktaturo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V državi že več mesecev potekajo nasilni protivladni protesti in izgredi, v katerih je umrlo že skoraj 100 ljudi. Venezuela se bori tudi s hudo gospodarsko krizo, saj se prebivalci soočajo s pomanjkanjem najosnovnejših dobrin.