gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na kongresu nemške CDU zaostrili azilno politiko

Deli na:
Na kongresu nemške CDU zaostrili azilno politiko

Foto: arhiv Reporterja

Delegati nemške Krščansko-demokratske unije (CDU) kanclerke Angele Merkel so na kongresu stranke zaostrili svojo politiko do priseljevanja in integracije.

Med drugim so se zavzeli za ukinitev dvojnega državljanstva v Nemčiji rojenih otrok tujcev, čemur Merklova nasprotuje.

Predlog podmladka CDU je podprlo 319 delegatov, proti pa jih je glasovalo 300. Kljub temu so možnosti, da bi ga tudi uresničili, majhne, saj gre za del koalicijskega dogovora s socialdemokrati (SPD). Do leta 2014 so se morali otroci tujih staršev, ki so bili rojeni v Nemčiji, med 18 in 23 letom odločiti za eno državljanstvo, kar pa so po dogovoru s SPD ukinili. Odvzeli so jim tudi enega od potnih listov.

Merklova je sicer pozivu članov svoje stranke nasprotovala. To, da bi se morali otroci, ki so bili v Nemčiji rojeni tujim staršem, odločiti za eno državljanstvo, je namreč po njenem mnenju "napačno". "V tem zakonodajnem obdobju ne bo sprememb," je v televizijskem intervjuju poudarila Merklova.

Nasprotovanje je izrazil tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere (CDU), ki je dejal, da ne bi bilo dobro, če bi prekinili dogovor SPD. Ocenil je še, da bi s tem mladim tujega izvora v času, ko se cela Nemčija sooča z integracijskimi vprašanji, dali zaušnico.



Na odločitev kongresa CDU so se odzvali tudi že v SPD. "To je slab sklep," je v Berlinu poudaril vodja SPD in podpredsednik nemške vlade Sigmar Gabriel. Odločitev je označil za "udarec za integracijo". Da to pomeni "korak nazaj na področju integracije", pa je izpostavil tudi pravosodni minister iz vrst SPD Heiko Maas.

Delegati CDU so se ob tem zavzeli tudi za prepoved burk na določenih javnih krajih, za kar se je v torkovem nagovoru zavzela tudi Merklova. Podprli so tudi predlog, v skladu s katerim bi migrante, ki morajo zapustiti državo, priprli nekaj tednov pred izgonom in ne zgolj nekaj dni. Zavzeli so se tudi za to, da bi tistim, ki bi se predstavljali z lažno identiteto, takoj zavrnili prošnjo za azil.

CDU svojo migracijsko politiko zaostruje predvsem zaradi nevarnosti proti priseljencem in proti EU uperjene skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), ki je pridobivala podporo, a jo je v zadnjem času zopet izgubila.

Na kongresu so sicer v torek Merklovo znova izvolili za svojo vodjo, s tem pa so potrdili njeno kandidaturo za četrti mandat na mestu nemške kanclerke.