palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Kitajskem ostra kazen za grabežljivega uradnika

Deli na:
Na Kitajskem ostra kazen za grabežljivega uradnika

Foto: Arhiv Reporterja

Sodišče v provinci Hebei na severu Kitajske je včeraj dosodilo strogo kazen nekdanjemu uradniku, ki je na svojem domu nakopičil toliko gotovine, da so se naprave za štetje denarja, ko so jo oblasti skušale prešteti, pokvarile, poročajo kitajski mediji. Skorumpirani uradnik bo verjetno preostanek svojega življenja preživel za zapahi.

Nekdanjega namestnika vodje urada za premogovništvo v kitajski upravi za energetiko Wei Pengyuana je sodišče spoznalo za krivega prejemanja več kot 211,7 milijona yuanov (28,6 milijona evrov) podkupnin, navaja kitajska tiskovna agencija Xinhua. Obsodili so ga na smrt z dveletnim odlogom. Gre za kazen, ki jo običajno spremenijo v dosmrtno ječo, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskavo proti Weiju so sprožili leta 2014 in takrat na njegovem domu našli več kot 200 milijonov yuanov v gotovini. Policija je za preštetje tega res zajetnega kupčka oz. kupa bankovcev uporabila 16 naprav za štetje denarja, med procesom pa so se kar štiri pokvarile, je takrat poročal časnik Caixin.

Najvrednejši kitajski bankovec nosi vrednost 100 yuanov. To pomeni, da je moralo bogastvo, ki si ga je nezakonito nagrabil Wei, sestavljati najmanj dva milijona posamičnih bankovcev.

Korupcija na Kitajskem je postala že endemična, zato je predsednik Xi Jinping ob prevzemu oblasti leta 2012 proti njej sprožil medijsko močno podprto gonjo. Obljubil je, da bo ta uperjena tako proti "tigrom" na visokih položajih kot proti nižjim "muham".

Analitiki ocenjujejo, da Pekingu ni uspelo uvesti oz. uresničiti ustreznih varoval, kot sta neodvisno pravosodje in svobodni mediji, zaradi česar je kampanja proti korupciji ostala pod vplivom politike.