Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Karibih prijeli hrvaške preprodajalce mamil s 174 kilogrami kokaina

Deli na:

Hrvaška policija je potrdila, da so v mednarodni operaciji "Jadera", kar je staro ime Zadra, na Karibih prijeli več oseb, med njimi dva Hrvata, ki so poskušali v Evropo pretihotapiti 174 kilogramov kolumbijskega kokaina. Hrvaška policija je informacije o tihotapcih predstavila pet dni potem, ko so o dogodku poročali hrvaški mediji.

Hrvaška policija je na novinarski konferenci v Zagrebu pojasnila, da je bil kokain, ki so ga zasegli na hrvaški jadrnici pri karibskem otoku Martinique, vreden osem milijonov evrov. V operaciji so na jadrnici aretirali dva hrvaška državljana, nato pa še devet oseb, med njimi državljana Kolumbije in Srbije.

Kot so še izpostavili, so v večmesečni mednarodni policijski operaciji "Jadera" razbili celico balkanskega kartela tihotapcev mamil, v katerem so bili organizatorji hrvaški državljani. Gre za prvi odkriti tovrsten primer, v katerem so imeli glavne vloge med tihotapci hrvaški državljani. Njihovih imen niso želeli razkriti.

Povedali so še, da so v Dominikanski republiki prijeli hrvaškega državljana, glavnega organizatorja in pomembnega pripadnika kolumbijskega mamilarskega kartela, od katerega so hrvaški tihotapci kupili kokain za prodajo v državah EU in na Hrvaškem.


Hrvaški mediji so poročali, da je bil v Dominikanski republiki prijet Zlatko Ugarković iz Zadra. Večernji list je ob tem navedel, da je mamila iz Venezuele na Karibe dostavil kolumbijski državljan, na to pa so jih nameravali z jadrnico prepeljati najprej v Italijo in potem na Hrvaško. Na jadrnici "Ichtys" naj bi dominikanski policisti našli 175 zavojev čistega kokaina.

Jutarnji list je poročal, da so prijeli štiri ljudi iz Zadra, ki naj bi bili pripadniki 16-članske kriminalne skupine "La triada". Skupina naj bi v vzhodno Evropo dostavila "večjo količino" mamil. Skupina je imela "sedež" v znanem turističnem mestu Boca Chica, ki leži 35 kilometrov od dominikanske prestolnice Santo Domingo.

Direktor hrvaškega urada za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu (Uskok) Dinko Cvitan je napovedal, da bodo storili vse, da bi aretiranim hrvaškim državljanom zamrznili premoženje, po pravnomočni sodbi pa jim ga tudi odvzeli. Kot je opozoril, je njihovo premoženje vredno več milijonov kun, kar ni v sorazmerju z njihovimi prijavljenimi prihodki.

V operaciji "Jadera" so poleg hrvaških in dominikanskih policistov sodelovali tudi njihovi kolegi iz Francije, Nizozemske in Italije, ter dunajski urad ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA).