pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na ISS poletela trojica astronavtov

Deli na:
Na ISS poletela trojica astronavtov

Foto: Nasa

Američanka Kathleen Rubins, Japonec Takuya Onishi in Rus Anatolij Ivanišin so z nadgrajenim vesoljskim plovilom sojuz danes iz kazahstanskega vzletišča Bajkonur poleteli na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Polet na štirimesečno misijo so Rusi načrtovali že pred dobrima dvema tednoma, a so ga zaradi dodatnih preizkusov plovila nekoliko zadržali.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bosta Rubinsova in Onishi v vesolju prvič, Ivanišin pa je bolj izkušen kozmonavt z že dvema vesoljskima misijama, na katerih je preživel skupno več kot 165 dni.

Nadgrajena različica sojuza med drugim vključuje zmogljivejše nosilne rakete, izboljšan navigacijski sistem, okrepljeno zaščito pred različnimi delci, ki bi ga lahko poškodovali, in več celic za pridobivanje električne energije.

Rubinsova bo prva ženska na krovu ISS, potem ko se je junija lani z nje vrnila Italijanka Samanta Cristoforetti, ki je s 199 dnevi v vesolju dosegla nov ženski rekord v najdaljšem samostojnem vesoljskem poletu. Molekularna biologinja, ki se je vesoljskemu programu pridružila leta 2009, bo tudi prva oseba, ki bo v vesolju preučevala DNK.

Onishi, ki se je za polet med drugim pripravljal kot pilot največjega japonskega komercialnega letalskega prevoznika, pa je enajsti japonski državljan, ki je poletel v vesolje, je še poročala AFP.

Za začetek obratovanja ISS se šteje 20. november 1998, ko je v vesolje prispel prvi modul ISS, ruska zarja. Skupno je doslej ta vesoljska postaja narasla na 15 modulov, ki skupaj tehtajo preko 400 ton.