Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem pripravljajo register pedofilov

Deli na:
Na Hrvaškem pripravljajo register pedofilov

Foto: Arhiv Reporterja

Hrvaška vlada je včeraj v parlamentarno proceduro poslala predlog zakona o pravnih posledicah razsodbe, kazenski evidenci in rehabilitaciji, ki med drugim predvideva registracijo pedofilov. Register storilcev kaznivih dejanj spolne zlorabe otrok bo tajen, bo pa zakon urejal tudi možnosti uporabe podatkov iz evidence pedofilov.

Kot je pojasnil hrvaški pravosodni minister Orsat Miljenić, bodo ministrstva določila tiste službe, v katerih so zaposleni v stiku z otroki, pri zaposlovanju v te službe pa bodo zahtevali potrdilo, da kandidat za delovno mesto ni registrirani pedofil.

"Na ta način bomo vse osebe, ki vedo, da so v registru, odvrnili, da bi se prijavile v omenjene službe. Na tak način jim bomo tudi preprečili stike z otroki," je na seji vlade dejal Miljenić. Dodal je, bodo v registru tudi storilci kaznivih dejanj, pri katerih ne gre za spolne zlorabe, kot je tihotapljenje otrok.

Poleg registracije pedofilov bo zakon uredil tudi rehabilitacijo. Pedofili bodo lahko s seznama, ki ga na Hrvaškem uvajajo prvič, izbrisani 20 let po vpisu v register. Rehabilitacija se bo sicer začela šele potem, ko bo storilec prestal kazen.

Miljenić ob tem ne pričakuje, da bodo rehabilitirane osebe poskušale dobiti zaposlitev, kjer bi bile v stiku z otroki, saj bodo po prestani kazni in rehabilitaciji že v letih, ko ne bodo več mogle iskati zaposlitve.

Zakon določa tudi možnost izmenjave podatkov o storilcih kaznivih dejanj v državah članicah EU. "Osebe, ki bodo obsojene pri nas, bodo evidentirali v drugih državah in obratno," je še pojasnil Miljenić.