Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem prijeli frančiškana, ki je za 1,3 milijona evrov prodal cerkveno zemljišče

Deli na:
Na Hrvaškem prijeli frančiškana, ki je za 1,3 milijona evrov prodal cerkveno zemljišče

Foto: Arhiv Reporterja

Hrvaška policija je v Zagrebu prijela frančiškana Šima Nimca, ki ga sumijo, da je ukradel 9,8 milijona kun (1,3 milijona evrov) od prodaje zemljišč v njegovi župniji nedaleč od Makarske, so v sredo zvečer potrdili na hrvaškem notranjem ministrstvu. Kot so dodali, bodo duhovnika prepeljali preiskovalcem v Split.

Policija ni želela objaviti podrobnosti o aretaciji najbolj iskanega hrvaškega duhovnika. Je pa tabloid 24 sata poročal, da so ga prijeli v stanovanju, v katerem naj bi bil skupaj z dekletom. Po izbruhu afere pred nekaj dnevi so hrvaški mediji poročali, da je 34-letni Nimac pobegnil s svojo partnerko, ki naj bi bila bankirka.

V frančiškanski provinci in splitsko-makarski škofiji so v torek potrdili, da je Nimac brez pisnega soglasja nadrejenih spomladi letos podjetju Sunčani Bast za 1.310.000 evrov prodal nekaj manj kot 40.000 kvadratnih metrov cerkvenega zemljišča med Baško vodo in turističnim kompleksom Baško polje nedaleč od Makarske.

Dodali so, da je Nimac z računa župnije Basta-Baška voda med 24. majem in 2. julijem letos trikrat dvignil denar od prodaje atraktivnega zemljišča, nato pa pobegnil. Proti njemu so vložili ovadbo, kupoprodajno pogodbo pa bodo poskusili razveljaviti. V sporočilu za javnost so še zapisali, da obravnavajo možnost izključitve Nimca iz frančiškanske skupnosti.

Hrvaški časniki so ta teden poročali, da je Nimac med drugim kupil jahto, nov avtomobil znamke passat ter stanovanja in druge nepremičnine. Številni verniki so si ga sicer zapomnili po njegovem razkošnem življenjskem slogu. Že pred leti naj bi imel avto znamke crysler, rad naj bi se kazal tudi v oblekah prestižnih blagovnih znamk.

Osumljeni frančiškan je v ponedeljek za Jutarnji list zavrnil vse obtožbe in dejal, da je "primer izjemno zapleten in zahteva širšo razlago". Napovedal je, da bo o vsem osebno seznanil hrvaško javnost.