Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem bralec obsojen zaradi obrekovanja novinarja

Deli na:
Na Hrvaškem bralec obsojen zaradi obrekovanja novinarja

Foto: Arhiv Reporterja

Ni redkost, da so novinarji in mediji obsojeni zaradi obrekovanja na podlagi tožbe nezadovoljnih posameznikov, tokrat pa so na Hrvaškem zabeležili obraten primer. Zagrebško sodišče je namreč kaznovalo bralca, ker je obrekoval novinarja.

Bralec Jutarnjega lista Ivo Šperanda je bil ogorčen nad poročanjem novinarja Željka Žutelije o protestnikih, ki so več mesecev nasprotovali izgradnji podzemne garaže novega nakupovalnega centra v Zagrebu.

Žutelija je januarja 2010 objavil komentar, v katerem je blokade gradbišča označil kot "talibanske", protestnike pa za "urbano gverilo, samooklicane aktiviste, večne študente, anonimne arhitekte in neumneže". Sklenil je, da "jih bodo njihovi politični mentorji na koncu vrgli v smeti, kar si tudi zaslužijo". Obenem je z izbranimi besedami povzdigoval prizadevanja investitorja.
 
Šperanda je zaradi omenjenega komentarja Žutelijo prijavil častnem razsodišču Hrvaškega novinarskega društva (HND). Vsebino komentarja je ocenil kot primer korupcije v novinarstvu. Razsodišče je menilo, da Žutelija s komentarjem ni kršil novinarskega kodeksa, novinar pa je nato na rednem sodišču ovadil Šperando zaradi razžalitve časti in ugleda.
 
Sodišče je bralca najprej oprostilo, na drugi stopnji pa je bil prejšnji teden spoznan za krivega kaznivega dejanja obrekovanja. Šperanda bo moral plačati 500 kun (67 evrov) kazni ter stroške sojenja.
 
Sporno garažo v Zagrebu so medtem zgradili, nakupovalni center pa obratuje.