GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Floridi je sošolce in učitelje moril na orožje mahnjeni najstnik

Deli na:
Na Floridi je sošolce in učitelje moril na orožje mahnjeni najstnik

Cruz je na družabnih omrežjih rad objavljal fotografije z orožjem. - Foto: Instagram

Nikolas Cruz, ki je v sredo izvedel pokol na srednjo šolo v Parklandu na Floridi in ubil najmanj 17 ljudi, je bil težaven nekdanji dijak te šole, ki so ga iz disciplinskih razlogov tudi izključili.

Je tudi ljubitelj orožja in se je z njim pogosto slikal, na spletnih družabnih omrežjih pa je objavljal tudi problematična sporočila.

19-letnik je v svojo nekdanjo šolo Marjory Stoneman Douglas prišel popoldne, ob koncu šolskega dne. Oborožen je bil s polavtomatsko jurišno puško AR-15 in veliko količino streliva. Pri sebi je imel tudi plinsko masko in dimne bombe, je povedal šerif okrožja Broward na Floridi Scott Israel.

Najprej je sprožil požarni alarm, da bi dijake spravil iz razredov. Večino ljudi je ubil znotraj šolskega poslopja, nekaj pa tudi zunaj.

Ubiti so bili tako dijaki kot odrasli, je povedal šerif. 15 jih je bilo ubitih v šoli, 17 pa so jih ranjenih odpeljali v bolnišnico, kjer sta dva ranam podlegla. Žrtve še identificirajo, sta pa med njimi šolski trener ameriškega nogometa in sin enega šerifovih namestnikov, je povedal Israel.

Po napadu je strelec pobegnil s kraja zločina. Pri tem se je pomešal z ostalimi dijaki, ki so bežali iz šole. Vseeno ga je policija potem brez boja prijela v bližnjem mestu Coral Springs. Imel je tudi nekaj lažjih poškodb, zaradi česar so ga odpeljali v bolnišnico, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še povedal šerif.

Policija je pregledala tudi njegove objave na spletnih družbenih omrežjih in kot je povedal Israel, "so nekatere stvari zelo zelo problematične". Več podrobnosti ni pojasnil. Njegovi računi na teh omrežjih so sicer že blokirani in nedostopni javnosti, so pa še pred tem na spletu zaokrožile fotografije, na katerih pozira z različnimi vrstami orožja.

Šerif je pojasnil še, da je bil Cruz iz te srednje šole lani izključen zaradi "disciplinskih razlogov". Po poročanju lokalnih medijev so ga izključili zaradi groženj sošolcem. Miami Herald je poročal, da so učitelji od uprave dobili obvestilo, naj ga ne spustijo na območje šole z nahrbtnikom. O grožnjah so poročali tudi nekdanji sošolci. Zdaj naj bi sicer hodil v drugo šolo v istem okrožju.

Eden od dijakov je za lokalne medije tudi povedal, da je imel Cruz doma orožje in da je pogosto govoril o tem, da ga bo uporabil. "S puškami je streljal, ker ga je to, se mi zdi, sproščalo," je povedal.


Drugi dijak je povedal, da je bil Cruz samotar, ki se je na sever Floride priselil po smrti matere. Prav tako naj bi se na šoli udeleževal programa za vojaško urjenje.

Tretji dijak je spomnil, da je imel Cruz "veliko težav". Med drugim je enkrat z brco izbil okno iz stavbe. Četrti dijak pa je menil, da si je "vsak, ki ga je poznal, mislil", da bo Cruz naredil kakšno grozodejstvo.

Prav tako je Cruz dobro poznal razporeditev prostorov v šoli in tudi varnostne postopke, saj je sodeloval med evakuacijskimi vajami za primer požara, še navaja AFP.

To je tudi izkoristil med napadom in ko je sprožil požarni alarm, je večina dijakov uvodoma menila, da gre za požarno vajo, kot so jo imeli nekaj ur prej.

Vest o strelskem napadu se je hitro razširila in nastala je panika. Nekaterim je uspelo pobegniti na varno, drugi so se zabarikadirali in počakali na posebne enote policije, ki so jih pospremile na varno, vendar z dvignjenimi rokami, ker niso bili prepričani o številu napadalcev.

Prebivalci Parklanda so bili nad dogodkom šokirani. Čeprav so sicer strelski napadi v ZDA zaradi velike dostopnosti orožja pogosti, pa so bili nasilni napadi v tem mestu zelo redki. Parkland na jugu Floride z 31.000 prebivalci je bil lani celo razglašeno za najbolj varno mesto na Floridi. Našteli so le sedem nasilnih zločinov in 186 premoženjskih.

Napad v Parklandu je najhujši napad na ameriško šolo od 14. decembra 2012, ko je morilec na osnovni šoli Sandy Hook v Newtownu v Connecticutu ubil 26 ljudi, od tega 20 predšolskih otrok. Takrat se je predsednik Barack Obama hitro odzval z govorom v prid večjemu nadzoru nad orožjem v ZDA, vendar se ni nič spremenilo.

Sredin napad na Floridi je bil namreč že 18. strelski incident na ameriških šolah letos; dva sta bila poskusa samomora, ostali pa so bili napadi na druge. Le v osmih incidentih na šolah, ko je bilo sproženo strelno orožje, ni bil nihče ranjen, navaja AFP.

Američani so leta 2016 izvolili za predsednika Donalda Trumpa, ki jim je obljubil še več orožja in še manj nadzora. Trump je po pokolu v Parklandu tvitnil, da moli za žrtve, in dodal, da noben otrok ali učitelj v ameriški šoli ne bi smel imeti občutka, da ni varen.