900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Balkanu in v Italiji kaos zaradi snega

Deli na:
Na Balkanu in v Italiji kaos zaradi snega

Foto: Reuters

Iz Hrvaške, Srbije, BiH in Črne gore poročajo o obilnem sneženju, ki je območje zajelo v petek in povzroča vrsto težav v prometu. Še posebej hudo je v Črni gori, od koder poročajo o za to državo rekordno debeli snežni odeji in popolnem prometnem kolapsu. Sneg ne prizanaša niti Italiji.

Podgorico danes prekriva plast snega, visoka dobrega pol metra, kar je za to mesto rekord zadnjih več kot 60 let. Prometa v črnogorski prestolnici praktično ni, poroča beograjska tiskovna agencija Beta. Kot dodaja, drugod po državi ni kaj drugače oziroma je še slabše, saj višina snega v večini črnogorskih mest presega en meter. Oblasti razmišljajo o razglasitvi izrednih razmer.

Promet na večini magistralnih in regionalnih cest v Črni gori je prepovedan, avtobusi iz Podgorice vozijo le do Danilovgrada in Nikšića, pa še to le v omejenem obsegu in z zamudami. Železniški promet med Podgorico in Kolašinom je zaradi snežnega plazu prekinjen, podgoriško letališče ne deluje, piše Beta in dodaja, da gre za "popolni kolaps" prometa.

Po celotni Črni gori medtem še naprej pada sneg, ki ga meteorologi napovedujejo tudi za prihodnje dni. Nov ciklon naj bi na primer na območju Nikšića in Cetinj prinesel še do enega metra novega snega. Tudi v Podgorici naj bi se snežna odeja še občutno odebelila.

O snegu in prometnem kaosu medtem poročajo tudi iz Srbije, Hrvaške in BiH. Tako cestni kot železniški promet sta v vseh državah močno ovirana. Snežni viharji, ki so začeli po območju pustošiti v petek zvečer, naj bi se nadaljevali vsaj še do ponedeljka.

Iz Srbije pristojne oblasti danes poročajo o treh novih smrtnih žrtvah. Zaradi mraza je v tej državi tako umrlo že 19 ljudi. Okoli 50.000 ljudi v odročnih vaseh je odrezanih od sveta in ponekod tudi brez elektrike, saj sta sneg in veter potrgala električne vode. Zaradi velike porabe elektrike pouka prihodnji teden še ne bo, prekinjena je tudi dobava elektrike nekaterim industrijskim obratom, ki niso nujno potrebni.

Na Kosovu je snežni plaz zasul in uničil več hiš v vasi Restelica v občini Gora. Pri tem so po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug umrle najmanj tri osebe. Zaradi vetra in sneženja, ki ne pojenjata, je iskanje morebitnih preživelih oteženo. Kosovsko ministrstvo je za pomoč zaprosilo misijo Eulex in sile Kfor.



Iz BiH poročajo, da je zaradi ekstremno nizkih temperatur zamrznila celo reka Neretva. Da bi se to že kdaj zgodilo, tamkajšnje prebivalstvo ne pomni. Celotna država so sooča tudi z novozapadlim snegom, ki ga je ponekod tudi več kot pol metra. Med drugim je popolnoma ohromljen Mostar, kjer velja popolna prepoved prometa na tamkajšnjih lokalnih cestah.

Na Hrvaškem bela odeja sega vse do Dalmacije. Nov sneg je prekril Split, Šibenik in Dubrovnik, okoli 30 centimetrov snega je zapadlo celo na otoku Brač. Danes sicer najmočneje sneži v osrednjem in severozahodnem delu države ter v Gorskem kotarju, je na spletni strani poročala Hrvaška radiotelevizija (HRT).

Zaradi snega in vetra je zaprt velik del hrvaških avtocest ter številne ceste, predvsem na območju Gorskega kotarja in Like. Zaradi nizkih temperatur so zamrznile reke Drava, Sava, Mura in Donava, kar je povzročilo težave v rečnem prometu.

Sneg in mraz pa v teh dneh med drugim pestita tudi Italijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tako je sicer že od začetka februarja, a se sedaj vse bolj širita tudi na osrednji in južni del države. Samo v petek in danes sta terjala šest življenj.

Iz Rima poročajo o najmočnejšem sneženju od 80. let prejšnjega stoletja, ki neprekinjeno traja že od petka popoldne in je v triinpolmilijonski metropoli povzročilo pravi kaos. Ponoči se mu je pridružil še ledeni vihar. Cestni promet je v veliki meri blokiran, rimsko obvoznico so iz varnostnih razlogov celo začasno zaprli.

Kaos vlada tudi na rimskem letališču Fiumicino. Tu so morali odpovedati okoli 60 letov, od tega 20 že v petek zvečer, zaradi česar je moralo okoli 2000 potnikov noč preživeti na letališču. Poleg tega so zaprli letališči Rimini in Alghero na Sardiniji, ohromljen je tudi železniški promet, piše APA.