pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na avstrijski meji še vse po starem, o novem režimu več jutri

Deli na:
Na avstrijski meji še vse po starem, o novem režimu več jutri

Foto: Primož Lavre

Avstrija še ni začela izvajati strožjega režima na meji s Slovenijo, so danes za STA potrdili na avstrijskem notranjem ministrstvu in v policiji avstrijske Štajerske. Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck je dejal, da bosta konkretne načrte v torek predstavila ministra za obrambo in za notranje zadeve.

Grundböck ni želel komentirati podrobnosti, kaj naj bi strožji režim na meji s Slovenijo zajemal, med drugim tega, ali bodo avstrijske oblasti dejansko uvedle dnevne kvote za sprejem migrantov iz Slovenije, kot so nedavno poročali avstrijski mediji.

Poudaril je, da bosta konkretne načrte oz. ukrepe v torek predstavila notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner in obrambni minister Peter Doskozil.

Tiskovni predstavnik policije avstrijske Štajerske Fritz Grundnig je medtem za STA povedal, da od zveznega notranjega ministrstva še niso prejeli nobenih navodil glede novega načina obravnave migrantov v Špilju, prav tako nobenih informacij o dnevnih kvotah. "Vsak dan pa računamo na to, da bo do odločitev prišlo in da bomo prejeli ustrezna navodila," je povedal.

Je pa Grundnig potrdil, da je v načrtu, da bodo migrante v prihodnje od Slovenije sprejemali samo še v Špilju, preko Karavank pa migranti naj ne bi več potovali. "V naslednjih dneh bo odločeno, kdaj bomo vse migrante, ki trenutno še pridejo v avstrijsko Koroško, prevzeli tukaj v Špilju. O tem se sedaj odloča," je še povedal Grundnig.

Po napovedih naj bi migranti iz Slovenije v Avstrijo po novem lahko prehajali le še prek mejnega prehoda v Šentilju, preko Karavank na avstrijsko Koroško pa nič več. Naša severna soseda naj bi tudi omejila sprejem na približno 2500 oseb dnevno, omenja se celo urna kvota okoli sto oseb. Na meji naj bi se obetale tudi nove ograje.