Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mursi obžaluje spopade in žrtve, vendar ne popušča

Deli na:
Mursi obžaluje spopade in žrtve, vendar ne popušča

Foto: Reuters

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je včeraj, v prvem nagovoru po izbruhu najnovejših krvavih spopadov med njegovimi privrženi in nasprotniki v Kairu, izrazil obžalovanje zaradi spopadov in žrtev, vendar je poudaril, da ne bo spremenil dekreta, s katerim si je povečal pristojnosti.

Kot poročajo tuji mediji, je Mursi za spopade obtožil skupine, ki jih finančno podpirajo izven Egipta, vendar ni povedal za koga gre.

Egiptovska vojska je včeraj pred predsedniško palačo v Kairu namestila tanke in oklepna vozila. V sredo zvečer so v egiptovski prestolnici potekali spopadi med nasprotniki in privrženci islamističnega predsednika Mohameda Mursija, v katerih je bilo ubitih sedem ljudi, skoraj 700 pa je bilo ranjenih. Protiizgredniška enota policije je prijela 32 oseb.


Vojska je pred vhod v predsedniško palačo, ki se nahaja v četrti Heliopolis v severnem delu Kaira, postavila tri tanke in tri oklepna vozila ter okoli palače namestila bodečo žico. Tam se je zbralo tudi več sto Mursijevih privržencev, ki so vzklikali gesla v podporo predsedniku in njegovim ukrepom, nato pa so se v skladu s prepovedjo demonstracij na območju razšli.

Opozicija pod vodstvom Nobelovca za mir Mohameda EL Baradeja in nekdanjega generalnega sekretarja Arabske lige Amra Muse pa je medtem odgovornost za nasilje že pripisala prav Mursiju in njegovi Muslimanski bratovščini. Mursi je odgovoren, ker je s povečanjem pristojnosti, tudi z dekretom o imuniteti pred sodišči prekoračil pooblastila, bratovščina pa, ker je napadla protestnike, ki se z Mursijevo odločitvijo ni strinjala, trdijo v opoziciji.

Kriza se je sicer še povečala, ko je ustavodajni odbor prejšnji teden predlagal osnutek nove ustave, ki krepi vlogo islamskih učenjakov v zakonodajnem procesu in krni pravice žensk. O tem osnutku nove ustavo naj bi v Egiptu zdaj odločali na referendumu 15. decembra. Opozicija sicer zahteva spremembe predloga ustave in tudi preložitev referenduma, a vladajoči islamisti to zavračajo. To je le še okrepilo proteste in nasilje.