Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mugabeju se je iztekel ultimat za odstop; samodržec se oklepa oblasti

Deli na:
Mugabeju se je iztekel ultimat za odstop; samodržec se oklepa oblasti

Grace in Robert Mugabe - Foto: Profimedia

Opoldne po zimbabvejskem času se je iztekel rok, ki ga je vladajoča stranka ZANU-PF postavila zimbabvejskemu predsedniku Robertu Mugabeju, da odstopi s položaja predsednika države. Mugabe ultimata ni spoštoval, zaradi česar mu grozi postopek odstavitve v parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zimbabvejska vladajoča stranka ZANU-PF bo v torek v parlamentu sprožila postopek za odstavitev predsednika Roberta Mugabeja, je danes dejal poslanec stranke Paul Mangwana. Odločitev o sprožitvi postopka so sprejeli, potem ko Mugabe ni upošteval ultimata stranke, ki je od njega zahtevala, da do danes opoldne odstopi.

ZANU-PF je v nedeljo Mugabeja odstavila s položaja predsednika stranke in mu postavila ultimat, da do danes opoldne odstopi tudi s položaja predsednika države. Ob tem so sporočili, da bodo v parlamentu sprožili postopek odstavitve. Predsednik v nedeljskem televizijskem nagovoru ni omenjal odstopa. Tudi danes nič ne kaže na to, da bi Mugabe po 37 letih vladanja zapustil svoj položaj.

Zato se je stranka odločila, da bo v torek v parlamentu zahtevala začetek postopka za odstavitev. Zahtevo morata z navadno večino podpreti oba domova parlamenta. Nato imenujeta skupni odbor za preiskavo postopka odstavitve in če ta priporoči odstavitev, jo morata oba domova parlamenta potrditi z dvotretjinsko večino.


"Upamo, da bo zahteva potrjena v torek," je povedal Mangwana, pri čemer je mislil na zahtevo za začetek postopka. Dodal je, da se že pogovarjajo z opozicijskim Gibanjem za demokratične spremembe (MDC) za zagotovitev potrebnih glasov poslancev. Drugi poslanec Vongai Muperer je medtem že zagotovil, da imajo dovolj glasov.

93-letni Mugabe je od srede, ko je vojska prevzela oblast v državi, v hišnem priporu. Že ves čas vztrajno zavrača odstop.

Na srečanju ZANU-PF v Harareju so v nedeljo za novega predsednika stranke imenovali Emmersona Mnangagwo, ki ga je Mugabe 6. novembra odstavil s položaja podpredsednika Zimbabveja. Kasneje je neimenovani predstavnik stranke sporočil še, da bo Mnangagwa kandidat ZANU-PF za predsednika države na splošnih volitvah, predvidenih za prihodnje leto.

Mugabejevo soprogo Grace, ki si je obetala, da bo na položaju predsednika države nasledila 93-letnega soproga, je ZANU-PF v nedeljo izključil iz svojih vrst.