902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mož, ki mu je uspelo, kjer je pogorel Türk

Deli na:
Mož, ki mu je uspelo, kjer je pogorel Türk

Foto: Getty Images

Varnostni svet ZN je včeraj potrdil kandidaturo Portugalca Antonia Guterresa za položaj generalnega sekretarja ZN. Odhajajoči Ban Ki Moon je svojega bodočega naslednika označil za sijajno izbiro. Čestitke za uspešno kandidaturo je prejel tudi slovenski kandidat Danilo Türk, po besedah premierja Mira Cerarja verodostojen in ugleden kandidat.

Predsedujoči Varnostnemu svetu ZN v oktobru, veleposlanik Rusije Vitalij Čurkin, je po četrtkovem krajšem zasedanju Varnostnega sveta za zaprtimi vrati sporočil, da je 15-članski organ obravnaval in z aklamacijo potrdil kandidaturo Guterresa za položaj generalnega sekretarja ZN od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2021.

Ustanovna listina ZN pravi, da generalnega sekretarja ZN potrdi Generalna skupščina ZN na priporočilo Varnostnega sveta ZN. Do letošnjega leta so imena kandidatov priromala v Varnostni svet mimo Generalne skupščine, letos pa je moralo skupaj 13 kandidatov predstaviti svoje kandidature v 193-članski skupščini.

Guterresa mora z dvotretjinsko večino kot devetega generalnega sekretarja organizacije potrditi še Generalna skupščina ZN, napoveduje pa se hitra aklamacija. Po napovedih naj bi se skupščina v ta namen sestala prihodnji četrtek.

Guterres je ob imenovanju dejal, da čuti hvaležnost in ponižnost. Napovedal je, da bo služil najranljivejšim; "žrtvam konfliktov, terorizma, kršitev pravic ter revščine in nepravičnosti". "Bil sem ganjen, ko sem videl, da lahko Varnostni svet odloči v prid enotnosti in soglasja ter to stori na zelo hiter način," je v govoru na zunanjem ministrstvu v Lizboni dejal Guterres.

Ban, ki je generalni sekretar od januarja 2007, je v Rimu dejal, da Guterresa pozna zelo dobro in meni, da je "sijajna izbira". "Pokazal je sočutje za milijone ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove," je nadaljeval Ban. Guterres je bil namreč dolga leta Visoki komisar ZN za begunce.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je čestital Guterresu ob izbiri. Veseli ga, da bo "osebni prijatelj" postal nov generalni sekretar svetovne organizacije. Vesel je tudi, da je komisarka Kristalina Georgieva, ki se je prav tako potegovala za ta položaj, nazaj v Bruslju.

Juncker je v pismu, v katerem je čestital Guterresu za uspeh, med drugim zapisal, da njegovo imenovanje pomeni priznanje za njegove bogate izkušnje povezovalca v mednarodnih zadevah. Predsednik komisije se veseli skupnega sodelovanja pri globalnih izzivih, kot so ohranjanje miru in varnosti, migracije in podnebne spremembe ter spoštovanje človekovih pravic.

Zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu na izbor Guterresa dejal, da je mednarodna politika na tem položaju očitno želela osebo, ki predstavlja kompromis v trenutni mednarodni situaciji. Ker je bila na vrsti za najvišji položaj v svetovni organizaciji vzhodna Evropa, smo bili optimisti in pričakovali smo, da bo kandidat prvič prišel iz te regije, vendar je očitno mednarodna politika želela osebo, ki predstavlja kompromis v trenutni mednarodni situaciji, je dejal Erjavec v izjavi za medije ob srečanju častnih konzulov na Gospodarski zbornici Slovenije.

Slovenija se je z bivšim slovenskim predsednikom Türkom sicer prvič v zgodovini vključila v tekmo za generalnega sekretarja ZN. Türk se je v prvem krogu glasovanj v Varnostnem svetu uvrstil takoj za Guterresom in s tem razblinil vse dvome o usposobljenosti in kredibilnosti. Za to mu je čestital tudi premier Cerar, ki je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija imela "tako verodostojnega in uglednega kandidata".

"Imeti kredibilnega kandidata za tako pomembno mednarodno organizacijo ni samoumevno za vsako državo. Vesel sem, da je Slovenija imela tako verodostojnega, uglednega in visoko referenčnega kandidata, ki je našo zeleno in mednarodno odgovorno Slovenijo odlično zastopal," je dejal Cerar, ki je sicer izrazil tudi čestitke izbranemu kandidatu Guterresu.

Erjavec je tudi menil, da je imela Türkova kandidatura smisel. Po njegovih besedah je bil ves čas v ožjem krogu, vendar če so se članice varnostnega sveta odločile, da lahko kandidat prihaja tudi zunaj vzhodne Evrope, ni bilo možnosti, da bi uspeli.

Izbor Guterresa je komentiral tudi predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi), ki je za STA ocenil, da se je že od drugega glasovanja v Varnostnem svetu dalo slutiti, da bo Guterres izvoljen za novega generalnega sekretarja. Glede kandidature Türka je poudaril, da se veseli vsakega uspeha Slovencev, tako doma kot tudi na področju diplomacije, da pa so v NSi ves čas opozarjali, "da kandidatura ni šla v okviru krepitve kulture zunanje politike, ki je zapisana v julija lani v DZ sprejeti deklaraciji o zunanji politiki".

Profesor mednarodnih odnosov Zlatko Šabič pa je poudaril, da pri izboru generalnega sekretarja ZN šteje en sam kriterij - to je usklajenost stalnih članic Varnostnega sveta ZN. "Vedeti moramo, da to ni nekakšna tekma, kot se v javnosti pogosto želi predstaviti," je za STA komentiral izbor Guterresa.