Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mossack Fonseco naj bi uporabljale tudi tajne službe več držav

Deli na:
Mossack Fonseco naj bi uporabljale tudi tajne službe več držav

Foto: Getty Images

Storitve panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca so uporabljali tudi tajni agenti obveščevalnih služb več držav, tudi posredniki ameriške agencije Cia, da bi tako prikrivali svoje aktivnosti, danes razkriva nemški Süddeutsche Zeitung.

Ta nemški časnik je prvi pridobil ogromno količino dokumentov iz te odvetniške družbe, ki je svojim bogatim in vplivnim klientom vzpostavljala slamnata podjetja v davčnih oazah. In med njimi so bili očitno tudi številni tajni agenti.

Med njimi so npr. "številni igralci" iz afere Iran-contra iz 80. let prejšnjega stoletja, ko so visoki ameriški predstavniki tajno prodajali orožje Iranu, da bi tako dosegli izpustitev talcev na ameriškem veleposlaništvu. Klienti Mossack Fonsece so tudi agenti, ki so bili vpleteni v financiranje upornikov v Nikaragvi.

Panamski dokumenti razkrivajo "sedanje in nekdanje visoke predstavnike tajnih služb vsaj treh držav", še navaja Süddeutsche Zeitung. Konkretneje navaja tajne službe Savdske Arabije, Kolumbije in Ruande, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Med razkritimi klienti Mossack Fonsece je tudi šejk Kamal Adham, nekdanji šef savdske obveščevalne službe, ki je sicer pokojni že od leta 1999. A v 70. letih je bil eden glavnih posrednikov Cie na Bližnjem vzhodu, še navaja Süddeutsche Zeitung.