stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Morilska brata El Bakraoui sta bila na terorističnem seznamu ZDA

Deli na:
Morilska brata El Bakraoui sta bila na terorističnem seznamu ZDA

Foto: Twitter

Brata El Bakraoui, ki sta bila med napadalci v torkovih terorističnih napadih v Bruslju, sta bila na terorističnem seznamu ameriških oblasti, je v četrtek poročala ameriška televizija NBC. Imela sta oznako potencialna teroristična grožnja, ni pa znano, na katerem od mnogih terorističnih seznamov ZDA sta bila brata.

Ibrahim in Khalid El Bakraoui sta se v torek razstrelila v terorističnih napadih v Bruslju, ki so zahtevali 31 smrtnih žrtev, približno 300 ljudi je bilo ranjenih. Eden od bratov se je razstrelil na letališču Zaventem, drugi na postaji podzemne železnice Maelbeek.

Pred tema napadoma sta imela brata že dolg policijski dosje zaradi kraj avtomobilov, ropov, pa tudi strelskih spopadov s policijo.

Podrobnosti, ki po napadih prihajajo v ospredje, kažejo, da so bili bruseljski napadalci belgijskim oblastem znani.

Ibrahima El Bakraouija, ki se je razstrelil na bruseljskem letališču, so turške oblasti kot "tujega terorističnega borca" izgnale na Nizozemsko julija 2015, je ta teden povedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Belgijski pravosodni minister Koen Geens je dejal, da je bil seznanjen z njegovo deportacijo iz Turčije na Nizozemsko, a je zanikal, da je imel "oznako potencialnega terorista".

Za Khalidom El Bakraouijem, ki se je razstrelil na postaji podzemne železnice, pa je belgijsko tožilstvo decembra lani izdalo mednarodni nalog za prijetje. Khalid je bil osumljen, da je pod lažnim imenom Ibrahim Maaroufi najel stanovanje v Charleroiju, ki naj bi ga kot bazo uporabljali pariški napadalci.

Najim Laachraoui, ki se je tudi razstrelil na bruseljskem letališču, pa je bil na seznamu iskanih oseb, ki so ga oblasti izdale v ponedeljek, torej dan pred napadi.

Vsi trije samomorilski napadalci so imeli povezavo s ključnim pariškim osumljencem Salahom Abdeslamom, ki so ga minuli teden aretirali nedaleč od njegovega doma v Bruslju, in sicer po štirih mesecih na begu.

Dolg seznam spodrsljajev belgijske obveščevalne službe krepi pritiske na vlado. Belgijska ministra za notranje zadeve in pravosodje Jan Jambon in Koen Geens sta sicer v četrtek ponudila svoj odstop, a ju premier Charles Michel ni sprejel.