pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Morilec poslanke pred sodnikom: "Smrt izdajalcem, svoboda Veliki Britaniji"

Deli na:
Morilec poslanke pred sodnikom: "Smrt izdajalcem, svoboda Veliki Britaniji"

Foto: Getty Images

Moškega, ki je v četrtek napadel in ubil priljubljeno britansko poslanko Jo Cox iz vrst laburistov, so obtožili umora, je sporočila britanska policija. 52-letni Thomas Mair je poleg tega včeraj že stopil pred sodnika. Umor Coxove je pretresel Veliko Britanijo in vodil tudi v prekinitev kampanje pred referendumom o članstvu Otoka v EU.

41-letno poslanko, bivšo humanitarko, ki se je zavzemala za sirske begunce in obstanek Velike Britanije v EU, naj bi Mair pred mestno knjižnico v njeni domači vasi Birstall v bližini Leedsa na severu Anglije večkrat zabodel in ustrelil, medtem ko se je pripravljala na redno srečanje z volivci. Maira, ki prihaja iz Birstalla, so še isti dan aretirali blizu prizorišča napada.

Lokalna policija je sporočila, da so Maira obtožili vrste zločinov v povezavi s smrtjo poslanke, med drugim umora, hudih telesnih poškodb in posedovanja strelnega orožja z namenom povzročitve kaznivega dejanja.

Že včeraj pa je Mair stopil pred sodnika v Londonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Natančen motiv za umor še ni znan. Na sodišču je namesto, da bi navedel svoje ime, dejal "smrt izdajalcem, svoboda Veliki Britaniji". Obtoženi ni želel navesti svojega pravega imena ali potrditi svojega datuma rojstva in naslova prebivališča, poroča britanski BBC.

Na Otoku še vedno žalujejo za priljubljeno političarko. V petek sta britanski premier David Cameron in vodja laburistov Jeremy Corbyn položila vence rož na ogromnem cvetličnem obeležju za Coxovo v Birstallu. "Kjer vidimo sovraštvo, kjer vidimo delitve, kjer vidimo nestrpnost, moramo to izgnati iz naše politike, javnega življenja in naših skupnosti," je ob tem povedal Cameron.

Na londonskem Parlamentarnem trgu blizu Westminstrske palače se je v petek na vigilji za Coxovo zbralo več sto ljudi, ki so se poklonili njenemu spominu z minuto molka in polagali vence rož.

Tudi ameriški predsednik Barack Obama je v telefonskem pogovoru izrekel sožalje vdovcu Coxove in pohvalil njeno "nesebično služenje". Medtem je sklad, ki so ga vzpostavili v spomin Coxovi, zbral že 250.000 evrov. Denar bo šel dobrodelnim organizacijam, ki so ji bile blizu.

V Veliki Britaniji pa je tudi včeraj veljala prekinitev kampanje pred referendumom o članstvu v EU. Nekateri komentatorji se sprašujejo, ali bi lahko bil umor povezan s kampanjo, ki je povzročila veliko napetosti z izpostavljanjem vprašanj nacionalne identitete in imigrantov. Po nekaterih poročilih naj bi bil Mair privrženec neonacistične skupine iz ZDA. Po navedbah organizacije za zaščito človekovih pravic Southern Poverty Law Centre ima Mair "dolgo zgodovino belega nacionalizma" in je podpornik Nacionalnega zavezništva v ZDA.