Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Morilec policistov iz Dallasa pripravljal še večji bombni napad

Deli na:
Morilec policistov iz Dallasa pripravljal še večji bombni napad

Foto: Getty Images

Napadalec Micah Johnson, ki je v četrtek v Dallasu ubil pet policistov, je pripravljal večji bombni napad, so v nedeljo sporočile tamkajšnje oblasti. Potem ko so sredi minulega tedna policisti ubili temnopolta moška, so po celotni državi izbruhnile demonstracije proti nasilju nad temnopoltimi, med katerimi so v nedeljo aretirali več kot 200 ljudi.

Policisti so v nedeljo sporočili še, da je temnopolti 25-letni vojni veteran v četrtek izvedel zgolj prvi poskus večjega bombnega napada. Na njegovem domu v predmestju Dallasa Mesquite so namreč med hišno preiskavo našli orožje, strelivo, neprebojne jopiče in eksploziv, je v petek dejal načelnik policije v Dallasu David Brown.

Razmere so se začele zaostrovati v torek, ko sta policista ubila temnopoltega prodajalca zgoščenk v Baton Rougu v Louisiani. Dan zatem pa je policist v Saint Paulu v Minnesoti med prometno kontrolo ustrelil temnopoltega voznika. Posnetka obeh dogodkov sta zaokrožila po internetu in v medijih.

V Saint Paulu že več dni potekajo nasilni protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi. V nedeljo so protestniki policiste napadli z železnimi palicami, vanje pa so metali kamenje, molotovke in steklenice. Na enega izmed njih je protestnik z mostu spustil 11-kilogramov težek kos betona. Skupaj je bilo poškodovanih 21 policistov, medtem pa so aretirali 102 udeleženca demonstracij.

Prav toliko protestnikov so aretirali med nasilnimi demonstracijami v Baton Rougu, kjer je bil ubit drugi temnopolti moški. Mirni protesti pa so potekali tudi v številnih drugih mesti po celotni državi.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki se bo v torek udeležil medverske spominske slovesnosti v Dallasu, je protestnike opozoril, da niso vsi policisti pristranski pri obravnavi drugih ras.

Enotnost skupnosti v Dallasu kaže na to, kakšni smo kot Američani v teh časih preizkušnje, je dejal Obama, ki se bo v torek srečal s svojci umrlih policistov. Srečal se bo tudi s petimi policisti, ki so bili v četrtkovem napadu ranjeni.

Spominske slovesnosti se bosta udeležila tudi ameriški podpredsednik Joe Biden in Obamov predhodnik George Bush.