požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Montijeva vlada po Berlusconijevi najavi v krizi

Deli na:
Montijeva vlada po Berlusconijevi najavi v krizi

Foto: Reuters

Potem ko je dolgoletni italijanski premier Silvio Berlusconi napovedal vnovično kandidaturo za premiera, njegova stranka pa je odtegnila podporo vladi Maria Montija, je danes sekretar Ljudstva svobode Angelino Alfano dejal, da je Montijeve vlade konec. Pri predsedniku republike Giorgiu Napolitanu zdaj potekajo posvetovanja.

Alfano je po srečanju z Napolitanom dejal, da si ne želijo vladne krize, da pa Ljudstvo svobode te vlade ne podpira več, saj so po dobrem letu dni podpiranja tehnične vlade socialno-ekonomske razmere v državi slabše, kot so bile takrat, je po poročanju italijanskih medijev pojasnil Alfano.

V stranki si, pravi Alfano, želijo mirnega konca Montijeve vlade in ne krize vladanja, zato so se tudi vzdržali glasovanja v senatu, ne pa glasovali za nezaupnico.

Do Berlusconijevih potez, ki je v četrtek napovedal vnovično kandidaturo za premiera, so zelo kritični v Demokratski stranki, ki ji za prihodnje volitve javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago.

Pier Luigi Bersani, ki si je pred kratkim prepričljivo priboril kandidaturo za premiera na levi sredini, je desnico označil za neodgovorno, njihovo potezo, namreč umik podpore vladi, pa za preračunljivo predvolilno potezo.


Opomnil jih je še, da so prav oni močno prispevali k slabim razmeram v državi, saj so vztrajali, da krize sploh ni, poročajo italijanski mediji.

Pri predsedniku Napolitano se bodo danes zvrstila posvetovanja s predsednikoma senata in poslanske zbornice ter vodji parlamentarnih strank, da bi ugotovili, ali ima Montijeva vlada še dovolj podpore za dokončanje mandata, ali pa bo vlada predčasno končala svoje delo.

Ne glede na Napolitanovo odločitev po današnjih posvetovanjih na prihodnjih parlamentarnih volitvah najbolje kaže Demokratski stranki, ki jo po nekaterih javnomnenjskih raziskavah podpira že visokih 38 odstotkov volivcev.

Ljudstvo svobode po javnomnenjski raziskavi, ki jo je danes objavil časnik La Repubblica, beleži 18 odstotkov podpore, gibanje Beppa Grilla Pet zvezd pa 15 odstotkov.

Po nekaterih drugih raziskavah je na drugem mestu gibanje Pet zvezd, z okoli 20 odstotki podpore, na tretjem pa Ljudstvo svobode z okoli 15 odstotki. Demokratska stranka ima okoli 30 odstotkov podpore.