Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Monti ostro zarezal v stroške italijanske politike

Deli na:
Monti ostro zarezal v stroške italijanske politike

Foto: Reuters

Po tem, ko je državo pretresla korupcijska afera v deželi Lacij, je italijanska vlada Maria Montija na četrtkovi seji sprejela dekret o zmanjšanju stroškov politike, ki predvideva ostre reze v število svetniških mest, v višino plač in dodatkov ter ostrejši nadzor nad porabo denarja v deželnih vladah.

Svetniki in njihovi pomočniki bodo po novem plačani največ toliko, kolikor za plače odštejejo v najbolj varčni deželi, slednjo pa bodo določili na skupni konferenci vlade in dežel do 30. oktobra letos, poročajo italijanski mediji.

Poleg tega ne bo več dovoljeno kopičenje plač in ugodnosti zaradi opravljanja več funkcij v deželnih upravah, v stalnih komisijah bodo deželni funkcionarji poslej sodelovali brezplačno, v ostalih komisijah pa sejnine ne smejo presegati 30 evrov.

Zaposleni v javni administraciji, predsedniki dežel, predsedniki deželnih svetov, svetniki in pomočniki, bodo morali na spletnih straneh dežel objaviti podatke o svojem premoženju in prihodkih.

Hkrati bo vlada za polovico skrčila financiranje svetniških skupin, strank in drugih političnih gibanj, ter jih nato prilagodila najbolj varčni deželi.



Če deželne oblasti vladnega dekreta ne bodo upoštevale, jih čakajo ostre sankcije. Vlada bo namreč lahko ustavila izplačilo do 80 odstotkov sredstev, ki jih za delovanje dežel namenja država. Izjema bosta le zdravstvo in javni transport. V drugi fazi pa bo sledil razpust deželnega sveta in nove volitve.

Montijeva vlada je v četrtek sprejela tudi dekret o spodbujanju gospodarske rasti, ki med drugim predvideva 200 milijonov evrov sredstev za financiranje inovativnih novih podjetij in obsežno digitalizacijo javne uprave.

Italijani bodo po novem imeli elektronsko osebno izkaznico, ki bo brezplačna, do leta 2015 bo v celoti digitalizirano zdravstvo, vključno z napotnicami, enako pa velja tudi za javno administracijo, kjer bodo informacije prav tako morale biti dostopne v elektronski obliki.

Obsežna digitalizacija javne uprave bo po ocenah Montijeve vlade pripomogla k zmanjšanju birokratskih ovir tako za posameznike kot za podjetja.