900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Množične aretacije "teroristov" v Turčiji: na udaru Kurdi in Gülenovi podporniki

Deli na:
Množične aretacije "teroristov" v Turčiji: na udaru Kurdi in Gülenovi podporniki

Fotografija je arhivska. - Foto: Reuters

Turška policija je včeraj zaradi domnevnih povezav s terorističnimi organizacijami aretirala 26 članov prokurdske Demokratične ljudske stranke (HDP), od petka pa vse skupaj 150, je sporočila stranka.

Zaradi povezav s terorizmom pa so v zadnjem tednu prijeli več kot 800 osumljencev, med katerimi so tudi uporabniki družbenih omrežij.

V Ankari in Istanbulu so včeraj v več racijah aretirali 26 članov HDP, med katerimi je tudi več vodij pokrajinskih izpostav stranke. Očitajo jim povezave s terorističnimi organizacijami. Od petka so tako skupaj v pripor odpeljali 150 članov stranke.

Uradno aretiranih je sicer 11 članov stranke, med katerimi je tudi vodja Selahattin Demirtas, ki je obtožen "propagande za teroristično organizacijo", navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V prestolnici so poleg tega včeraj 11 ljudi, med njimi člane HDP, prijeli v okviru operacije proti podmladku prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Turško notranje ministrstvo pa je včeraj sporočilo, da so v zadnjem tednu zaradi povezav s terorizmom aretirali 676 ljudi. Večini očitajo povezave s PKK ali klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga krivijo za spodleteli poskus državnega udara julija lani.

Poleg tega so v enakem obdobju prijeli tudi 152 uporabnikov družbenih omrežij, in sicer zaradi teroristične propagande in spodbujanja sovraštva, je še zapisalo ministrstvo.

V državi so sicer po spodletelem poskusu izvedli največjo čistko v zgodovini države, v okviru katere so aretirali več kot 50.000 ljudi, več kot 100.000 jih je ostalo brez službe.