Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milijardna škoda ob potresu v Italiji

Deli na:

Potres, ki je prizadel industrijsko bogato severno Italijo, je po doslej znanih ocenah povzročil za okoli pet milijard evrov škode. Ob hudo poškodovani ali povsem uničeni kulturni dediščini izstopajo predvsem uničene industrijske cone. Zaradi porušenja tovarn bodo organi pregona uvedli tudi preiskavo.

Zgolj na območju Modene je delo izgubilo 20.000 zaposlenih, poškodovanih je kar 95 odstotkov vseh tamkajšnjih industrijskih hal, poročajo italijanski mediji.

Prav zaradi porušenja številnih industrijskih objektov, pod ruševinami katerih je življenje izgubilo 13 delavcev, bodo v Italiji uvedli preiskavo. Skupaj je v potresu sicer življenje izgubilo 17 ljudi, okoli 350 pa jih je bilo ranjenih.

Preiskovalci ugibajo, da so se nekateri industrijski objekti, med drugim poslopje proizvajalca medicinske opreme Haemotronic v Medolli, porušili, ker njihova gradnja ni ustrezala varnostnim standardom.

Nekateri industrijski objekti so bili zgrajeni v zadnjih nekaj letih, zato so tudi prebivalci potresno prizadetih krajev prepričani, da niso bila zgrajeni v skladu s protipotresnimi standardi.

Dvome v ustreznost gradnje je izrazila tudi ministrica za delo Elsa Fornero, ki je dejala, da se takšni objekti v potresih v tujini ne porušijo.



Sindikalni predstavniki so kritični, češ da so se mnogi delavci vrnili v objekte, ki jih prvi potres pred dobrimi desetimi dnevi ni porušil, očitno pa je načel stabilnost struktur. Po njihovem mnenju bi morali stabilnost objektov preveriti bolje.

Vlada je sicer za financiranje popotresne obnove do konca leta za dva centra na liter zvišala trošarino na pogonska goriva. Na ta način naj bi po poročanju italijanskih medijev zbrala okoli pol milijarde evrov dodatnih sredstev.

Hkrati bo ustanovila poseben sklad za obnovo, ki bo težak okoli milijardo evrov, občinam, ki jih je prizadel potres pa ne bo potrebno izpolnjevati varčevalnih ciljev vlade.

Pri financiranju popotresne obnove bodo morale na pritisk vlade sodelovati tudi banke, ki bodo morale tistim, ki jim je potres porušil ali poškodoval stanovanje ali hišo, začasno odložiti plačevanje stanovanjskih posojil.

Zaradi izjemne škode, ki jo je potres povzročil na cerkvah - poškodovanih ali povsem uničenih naj bi bilo preko 100 cerkva -, so po poročanju italijanskih medijev zelo zaskrbljeni tudi v Vatikanu. Ocenjujejo, da cerkvena sredstva za obnovo tudi več kot 500 let starih cerkva, ne bodo zadoščala.