Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Migranti gostoljubje domačinom vračajo z goljufijami in prevarami

Deli na:
Migranti gostoljubje domačinom vračajo z goljufijami in prevarami

fotografija je simbolična - Foto: Bobo

V Nemčiji so odkrili prosilca za azil, ki je uporabljal 12 različnih identitet in tako davkoplačevalcem ukradel 45.000 evrov.

V Braunschweigu, mestecu na severu Nemčije v Spodnji Saški, oblasti preiskujejo 300 primerov, ko so prosilci za azil goljufali s socialnimi pomočmi. Davkoplačevalcem so pokradli med 3,2 in 5,3 milijona evrov, poroča regionalna medijska hiša NDR. Večinoma gre za črnce iz Sudana, ki so v Nemčijo prišli z velikim begunskim valom leta 2015, je povedal Joern Memenga, predstavnik Braunschweiga.

Obstajajo dokazi, da so se migranti, potem ko so prišli v Nemčijo, sprehajali od mesta do mesta in se večkrat registrirali kot prebežniki. Večina je imela tri ali več identitet, metoda prevare pa je bila preprosta. »Včasih so si enostavno pustili rasti brado, si nataknili očala ali se ostrigli,« je opisoval goljufije Memenga, ki dodaja, da za to niso krivi socialni delavci, saj so na vrhuncu krize registrirali tudi do 2.000 migrantov dnevno. Bilo je to v času, ko prebežnikom ni bilo potrebno dati prstne odtise, ampak je za registracijo in potrdilo zadostovala fotografija. Goljufije so odkrili po naključju, saj so si bili nekateri moški na fotografijah presenetljivo podobni, čeprav so imeli različne identitete.

Vsak migrantski prevarant je ogoljufal državo (beri: davkoplačevalce) za več tisoč evrov, rekorder pa je prosilec za azil, ki se je predstavljal z 12 različnimi imeni in priimki ter si pridobil 45.000 evrov. Vsakemu je sicer na mesec pripadalo 135 evrov žepnine in 216 evrov za osnovne potrebe.

Oblasti pravijo, da je zelo malo možnosti, da bi prevare dobile sodni epilog. »Ko smo goljufije odkrili, je večina že odšla,« je povedala tožilka Julia Meyer.