nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Microsoft bo za Linkedin plačal kar 26 milijard dolarjev

Deli na:
Microsoft bo za Linkedin plačal kar 26 milijard dolarjev

Foto: Getty Images

Ameriški tehnološki velikan Microsoft se je dogovoril za 26,2 milijarde dolarjev vreden prevzem ameriške družbe Linkedin, ki upravlja istoimensko poslovno družbeno omrežje. Microsoft se bo s tem še dodatno osredotočil na računalništvo v oblaku in storitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta dogovor združuje vodilni svetovni poslovni oblak in vodilno svetovno poslovno omrežje," je v izjavi za javnost poudaril glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Microsoft ima po njegovih besedah dostop do uporabnikovih stikov in koledarjev, Linkedin pa do uporabnikove biografije in poslovne mreže. Ob povezavi teh serij podatkov lahko ob pomoči umetne inteligence oziroma digitalnih osebnih pomočnikov, kot je Microsoftova Cortana, pride do povsem novih funkcionalnosti.

Transakcija naj bi se sklenila v teku letošnjega leta. Linkedin bo ob tem obdržal svojo blagovno znamko in neodvisnost, Jeff Weiner bo ostal glavni izvršni direktor Linkedina.

Microsoft se iz največjega proizvajalca programske opreme na svetu postopno preusmerja na področje storitev v računalniških oblakih ter s tem povezanim okoljem storitev. V tej smeri je prevzem leta 2002 ustanovljenega Linkedina logična poteza.

Linkedin šteje že 433 milijonov uporabnikov z vsega sveta, ki se v Linkedinovem omrežju povezujejo s svojimi obstoječimi in potencialnimi poslovnimi partnerji in kolegi. Uporabnik na svoji strani na Linkedinu običajno navede svoje delovne izkušnje in kompetence, projekte in interese.

Vendar pa Linkedinu posel ne najbolj uspeva. V preteklem četrtletju je ustvaril 46 milijonov dolarjev izgube, v letu 2015 pa je ustvaril 166 milijonov dolarjev izgube. Zaradi tega je vrednost delnic podjetja letos padla na večletno dno.

Nakup Linkedina predstavlja največji prevzem v zgodovini Microsofta. Doslej je to mesto pripadalo Skypu, za katerega je Microsoft leta 2011 odštel 8,5 milijarde dolarjev.

Analitiki so neenotni glede te Microsoftove poteze. Nekateri to pozdravljajo kot modro in v prihodnost zazrto odločitev, s katero družba lepo dopolnjuje svoje obstoječe storitve in produkte.

Nekateri drugi analitiki pa dvomijo, da bo Microsoft s tem lahko uspešno vstopil na področje, na katerem je vodilni Facebook. Izpostavljajo tudi, da je Microsoft najbrž preplačal Linkedin.