sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklovo bo na volitvah izzval bivši predsednik EP Schulz

Deli na:
Merklovo bo na volitvah izzval bivši predsednik EP Schulz

Angela Merkel in Martin Schulz. - Foto: Getty Images

Nemški socialdemokrati bodo za kanclerskega kandidata SPD očitno ponudili nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza.

Predsednik nemških socialdemokratov (SPD) Sigmar Gabriel se je odrekel kandidaturi za kanclerja in za kanclerskega kandidata SPD predlagal nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza. Njegov predlog je potrdil tudi izvršni odbor stranke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gabriel je ob včerajšnjem srečanju vrha stranke dejal še, da bi moral Schulz prevzeti tudi vodenje SPD.

Nemški socialdemokrati so na včerajšnjem srečanju v Berlinu večji del sestanka namenili ravno izboru svojega kandidata za kanclerja, ki se bo septembra podal v boj z Angelo Merkel iz CDU, ki bo kandidirala že četrtič.

Namestnik kanclerke in gospodarski minister Gabriel je ob sestanku dejal, da se ne namerava podati v boj z Merklovo in je za kanclerskega kandidata predlagal Schulza. Kot je navedel nemški časnik Stern, je Gabriel dejal, da ima Schulz več možnosti za zmago.


Schulza je kot kandidata za nemškega kanclerja in predsednika SPD soglasno potrdil tudi izvršni odbor stranke, v nedeljo bo o tem odločalo še predsedstvo.

Gabriel je še sporočil, da bo marca potekal izredni vrh stranke, na katerem bodo odločali, ali bo Schulz novi predsednik SPD.

Schulz se je zahvalil Gabrielu za imenovanje, saj gre za "izredno čast, ki jo prevzemam s ponosom, a tudi s potrebno ponižnostjo".

Na sestanku je bilo govora tudi o novem nemškem zunanjem ministru, ki naj bi prišel iz vrst SPD. Sedanji zunanji minister Frank-Walter Steinmeier se bo namreč kot kandidat koalicije 12. februarja podal v boj za predsedniški položaj. Kot je potrdil Gabriel, ga bo sam nasledil na tem položaju. Nova gospodarska ministrica pa bo predvidoma sedanja državna sekretarka Brigitte Zypries.

Schulz je sicer novinec v nemški politiki, saj je bil od leta 1994 dejaven v Evropskem parlamentu, nazadnje kot predsednik. V javnomnenjskih raziskavah še vedno vodijo Krščanski demokrati (CDU) z Angelo Merkel na čelu, SPD pa je na drugem mestu. Glede na raziskavo televizije ARD, ki jo je sicer objavila oktobra lani, pa je Schulz skoraj tako priljubljen med Nemci kot Merklova, a če bi se pomerila v neposrednem boju za kanclerski položaj, bi Merklova prepričljivo zmagala.