stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklovi in njenim ministrom zvišali plače

Deli na:

Nemška kanclerka Angela Merkel in njeni ministri so se dogovorili, da si prvič po 12 letih zvišajo plače. Kot je danes sporočila nemška vlada, se bodo kanclerki, ministrom in državnim sekretarjem plače v treh etapah do avgusta 2013 zvišale za 5,7 odstotka.

Članom vlade se bodo plače samo v letošnjem letu zvišale za 3,3 odstotka, kar je občutno nad stopnjo inflacije, ki trenutno znaša 2,2 odstotka. V vladi so odločitev upravičili z besedami, da gre za prvo zvišanje plač v 12 letih.

Kljub temu gre za politično občutljivo odločitev, saj je bila sprejeta v času varčevalnih ukrepov v območju evra. Merklova je zaradi jeze javnosti pred dvema letoma blokirala podoben predlog za zvišanje plač v vladi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesečna plača Merklove trenutno znaša 16.152 evrov bruto, poleg tega pa ji pripada še nadomestilo za stroške v višini 1022 evrov. Plača se ji bo sedaj zvišala za 930 evrov in bo na koncu znašala 18.194 evrov. Ministrom pa se bo plača zvišala za 750 evrov na v povprečju 13.795 evrov, državnim sekretarjem pa za 580 evrov na 10.573 evrov.

Ob tem bo prvo zvišanje plač v veljavo stopilo za nazaj, in sicer bo veljalo že od 1. marca. V Nemčiji je sicer po letih zmernosti in zategovanja pasu v zadnjih tednih v različnih sektorjih prišlo do zvišanja plač, navaja francoska tiskovna agencija AFP.



Spodbudo temu je dal sam finančni minister Wolfgang Schäuble, ki je nedavno izjavil, da je prišel čas, da se plače zvišajo. V vladi v Berlinu pa so ta teden namignili, da bi pozdravili večje zvišanje plač za vse Nemce, saj bi bil to posreden način za krepitev gospodarstev v partnerskih državah znotraj območja evra, navaja dpa.

Zmernost pri plačah v Nemčiji so njene evropske sosede pogosto kritizirale, saj naj bi to zaviralo potrošnjo in posledično uvoz, zaradi česar same niso mogle uživati sadov nemške blaginje, navaja AFP.

Nemška vlada se je vse od leta 2000 vedno znova odpovedovala zvišanju plač, ki bi sicer sledile zvišanju plač višjih javnih uslužbencev, kar je izpogajalo notranje ministrstvo. Konec marca je vlada pristala tudi na zvišanje plač za nižje javne uslužbence za 6,3 odstotka.

Francoska vlada bo medtem, kar zadeva plače, deležna nasprotnega ukrepa od nemške. Novi francoski predsednik Francois Hollande je namreč obljubil, da bo sebi in svojemu kabinetu plače znižal za 30 odstotkov. Francoski predsednik in premier trenutno zaslužita nekaj čez 21.000 evrov, ob napovedanem znižanju pa bodo njuni prejemki nižji od kanclerkinih.