Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova začenja pogajanja za jamajško koalicijo

Deli na:
Merklova začenja pogajanja za jamajško koalicijo

Angela Merkel pravi, da morajo dobiti nazaj volivce, ki so jih izgubili. - Foto: Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel bo danes z liberalci (FDP) in Zelenimi na ločenih srečanjih začela uvodne pogovore glede oblikovanja t. i. jamajške vladne koalicije, ki bo po ocenah poznavalcev težavno.

Na današnjih pogovorih nameravajo stranke preveriti, ali imajo skupno vizijo prihodnosti države.

Deseterica politikov iz vrst konservativne unije CDU in CSU pod vodstvom njunih vodij Angele Merkel in Horstom Seehoferjem se bo najprej srečala s predstavniki FDP, nato pa še z Zelenimi. V petek pa bo sledilo prvo veliko srečanje predstavnikov vseh strank, ko bo več kot 50 politikov predstavilo osrednje teme, o katerih bodo potekala koalicijska pogajanja prihodnjih nekaj tednov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Konservativna unija je v torek že sprejela eno od pomembnejših odločitev, ko je za novega predsednika bundestaga soglasno predlagala Wolfganga Schäubleja, ki se poslavlja s položaja finančnega ministra.

Tako je ostalo prazno eno od bolj zaželenih ministrstev, ki si ga želijo predvsem v FDP, zasedel pa naj bi ga vodja stranke Christian Lindner. Ta je v torek za časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) dejal, da CDU ne bi smela obdržati finančnega resorja, saj "bi bilo vse bolje od tega, kot da v rokah CDU ostaneta tako kanclerstvo kot finančno ministrstvo".

Pomembno oviro za začetek koalicijskih pogajanj z Zelenimi in liberalci so prejšnji teden odstranili sestrski CDU in CSU, ko sta dosegli dogovor o prihodnji migracijski politiki. Vendar še ni jasno, ali bo dogovor glede omejitve števila sprejetih beguncev prestal tudi koalicijske pogovore s FDP in Zelenimi.