mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova: Še dolgo bomo občudovali Kohlovo odločnost pri združitvi Nemčije

Deli na:
Merklova: Še dolgo bomo občudovali Kohlovo odločnost pri združitvi Nemčije

Helmut Kohl in Angela Merkel leta 2005. - Foto: Profimedia

Nemška kanclerka in predsednica krščanskih demokratov Angela Merkel se je včeraj na nemškem veleposlaništvu v Rimu poklonila dolgoletnemu kanclerju Helmutu Kohlu, ki je umrl včeraj.

Dejala je, da bodo še dolgo občudovali, kako odločno so Kohl in njegovi sodelavci izkoristili priložnost za združitev Nemčije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"To je bila največja politična umetnost v službi ljudi in miru," je dejala Merklova. "Helmut Kohl je s tem postal sreča za Nemce," je dodala.

Priznala je, da je Kohl močno vplival tudi na njeno življenjsko pot. "Tudi osebno sem zelo hvaležna, da je obstajal," je povedala.

Na položaju predsednika stranke je Kohla leta 2000 namreč nasledila Merklova kot njegova varovanka. Leta 2005 se je kot prva ženska zavihtela tudi na kanclerski položaj.



Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je prav tako spomnil na njegove zasluge pri nemški združitvi. "Uspelo mu je doseči nemško združitev v mirnem dogovoru in z dobrim sodelovanjem z našimi evropskimi sosedami. Njemu se zahvaljujemo, da je bila Nemčija potrjena kot evropski in združen narod," je zapisal Steinmeier v sporočilu Kohlovi vdovi Maike Kohl-Richter.

V pismu je še poudaril, kako strastno se je Kohl boril za evropsko združitev in da si je do zadnjega prizadeval za evropsko idejo. "Njegov politični instinkt, njegove številne izkušnje in njegova odlična nadarjenost, da si je pri naših sosedah pridobil zaupanje, so pripomogle k temu, da je prepoznal enkratno zgodovinsko priložnost in jo z odločnostjo zagrabil," je še dodal Steinmeier.

Dolgoletnemu kanclerju se je poklonil tudi njegov naslednik na tem položaju Gerhard Schröder. Dejal je, da bo njegovo ime za vedno zapisano ob združitvi Nemčije in Evrope. "Čeprav sva leta 1998 borila težko kampanjo eden proti drugemu in se v mnogih političnih vprašanjih nisva strinjala, sem vedno zelo spoštoval njegov zgodovinski dosežek," je dejal.

Schröder je leta 1998 od Kohla prevzel kanclersko mesto in vladal do leta 2005. Po Kohlovi smrti je Schröder še edini živi nekdanji nemški kancler.