požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova priznala: Tudi zame se je nekaj spremenilo, ko smo videli, da Britanci želijo oditi

Deli na:
Merklova priznala: Tudi zame se je nekaj spremenilo, ko smo videli, da Britanci želijo oditi

62-letna kanclerka je v ponedeljek priznala, da bo to zanjo najtežja kampanja, sploh zaradi 'mednarodne situacije'. - Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel se je na predvolilnem shodu svojih krščanskih demokratov CDU v mestu Zingst na obali Baltskega morja zavzela za razvoj e-uprave.

Kot je opozorila, Nemčija danes na področju digitalizacije zaostaja za tekmeci v Evropi in svetu. Ob tem pa je ocenila tudi, da se je za Evropo vredno boriti.

Merklova se je pred okoli 3000 zbranimi zavzela za enostaven spletni dostop do vlade prek osrednjega internetnega portala. "Ne glede na to, ali boste potrebovali zvezno, deželno ali lokalno vlado, boste imeli dostop," je obljubila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Prek takšnega portala bi lahko tekli postopki pridobivanja otroškega dodatka, vpisovanja v vrtce ali prijave prebivališča, je dodala. Časovnice za uresničitev te ideje pa ni razkrila.

Kanclerka je opozorila, da Nemčija na področju digitalizacije zaostaja in ni niti blizu vodilnemu položaju v Evropi, kaj šele v svetu.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters pa je Merklova sporočila tudi, da so odločitev Britancev o odhodu iz EU in francoske volitve spremenili njen pogled na EU. "Za mnoge ljudi, tudi zame, se je nekaj spremenilo, ko smo videli, da Britanci želijo oditi, ko nas je skrbelo za izid volitev v Franciji in na Nizozemskem," je dejala.



Priznala je, da je EU daleč od popolne, Bruselj pa pogosto preveč birokratski. "A v zadnjih mesecih smo se zavedli, da je Evropa več kot le birokratska in gospodarska regulativa, da imata Evropa in skupno življenje v EU opraviti z vojno in mirom, da si desetletij miru po drugi svetovni vojni ne bi mogli niti zamisliti brez EU," je poudarila.

Mnogi ljudje so v preteklosti EU in koristi, ki jih prinaša, jemali za samoumevne - na primer svobodo govora, vere in potovanj, je spomnila Merklova. "Tega v številnih predelih sveta ni. In zato se je vredno boriti za to Evropo," je prepričana.

Medtem bo glavni nasprotnik Merklove Martin Schulz v nedeljo svoji stranki SPD predstavil načrt za prihodnost Nemčije, ki med drugim predvideva uresničitev iniciative Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), v skladu s katero bi ustanovili 20.000 evrov vreden sklad za nadaljnje izobraževanje za vsakega zaposlenega, starejšega od 18 let.

Njegov načrt, v katerega je dpa že pokukala, naslavlja tudi mednarodna vprašanja, vključno z migracijami. Socialni demokrati so v primeru volilne zmage napovedali prizadevanja, da bi na ravni EU države članice, ki ne bi sprejemale beguncev, prejele manj evropskih sredstev.

"Solidarnost ni enosmerna ulica. Tistim, ki kategorično zavračajo sprejemanje beguncev ali sodelujejo v davčnem dumpingu ali uničujoči davčni vojni, manjka solidarnosti," navaja dokument SPD.