Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova popušča pri nasprotovanju porokam istospolnih parov

Deli na:
Merklova popušča pri nasprotovanju porokam istospolnih parov

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je nakazala popuščanje pri dosedanjem nasprotovanju svojih krščanskih demokratov (CDU) uvedbi porok za istospolne pare.

Že v ponedeljek je dejala, da gre za "odločitev vesti", to pa ponovila tudi danes, ko je sporočila, da lahko poslanci CDU o "poroki za vse" glasujejo kot želijo.

Merklova je na dogodku v ponedeljek v organizaciji revije Brigitte v Berlinu dejala, da si želi, da bi bila razprava o tej temi dostojanstvena. Skrbi pa jo, da to vprašanje postaja "spolitizirano". Merklova naj bi po informacijah nemške tiskovne agencije dpa sicer to izjavo uskladila s predsednikom sestrske CSU Horstom Seehoferjem.

Njena stranka CDU je z bavarsko sestrsko stranko CSU že večkrat blokirala prizadevanja, da bi v Nemčiji uzakonili poroke istospolnih parov. Trenutno so v nemškem parlamentu v obravnavi trije predlogi s tega področja, a so o njih predvidoma nameravali glasovati šele po jesenskih parlamentarnih volitvah.

Po izjavah Merklove se je več politikov iz vrst socialdemokratov (SPD) in Zelenih zavzelo za to, da glasovanje o vloženih predlogih izvedejo že pred volitvami 24. septembra. Parlament bo sicer zasedal le še ta teden.

Med njimi je bil tudi njen protikandidat na jesenskih volitvah, predsednik SPD in kanclerski kandidat Martin Schulz, ki je pozval k sprejetju zakona o uvedbi porok za istospolne pare in da bo zagotovil, da se o tem glasuje še ta teden.


S tem je izzval Merklovo, ki je pristala na njegov poziv. Po srečanju s poslansko skupino CDU/CSU danes v Berlinu je sporočila, da bo lahko vsak poslanec o zakonu glasoval kot želi in da se mu ni treba držati strankarskih navodil.

Spodnji dom nemškega parlamenta, bundestag, bo tako najverjetneje o tem glasoval še ta teden, poroča nemški časnik Der Spiegel.

Kot navaja dpa, glasovanje poslancev po lastni želji pomeni, da bi potrditev porok istospolnih parov v bundestagu lahko bila zagotovljena. Glasovanje v skladu s strankarskimi navodili pa naj bi po drugi strani najverjetneje prineslo zavrnitev sprememb.

Vodja poslanske skupine CDU/CSU Volker Kauder je danes pozval poslance unije, naj se glasovanja udeležijo v čim večjem številu. Poslance, ki so nasprotniki tako imenovane poroke za vse, pa prosil, naj bodo spoštljivi do drugače mislečih.

Poslanska skupina CDU/CSU je danes sprva nasprotovala glasovanju, češ da ni potrebe po prenagljeni odločitvi. S SPD so bili doslej enotni, da v tem mandatu ne bodo sprejemali odločitve o tem vprašanju, je dejal predstavnik poslanske skupine Michael Grosse-Brömer.

V Nemčiji so leta 2001 uvedli možnost sklepanja civilnega partnerstva za istospolne pare, doslej pa so zakon dopolnili z njihovo izenačitvijo s poročenimi pari na več področjih, denimo davčnem. Na številnih področij, vključno z možnostjo posvojitve otrok, ostajajo razlike.