mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova odstavila domnevnega krivca za ponižujoči volilni poraz

Deli na:

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes odstavila ministra za okolje Norberta Röttgena, kar naj bi bila neposredna posledica ponižujočega volilnega poraza njenih krščanskih demokratov na nedeljskih deželnih volitvah v najštevilčnejši nemški deželi Severno Porenje-Vestfalija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kanclerka je presenetljivo odločitev danes v Berlinu sporočila kar sama, brez Röttgena. Prav tako mu ni dala možnosti, da bi odstopil sam in si tako ohranil ugled, izpostavlja dpa.

Za novega okoljskega ministra je že predlagala Petra Altmeierja, dosedanjega vodjo poslanske skupine Krščansko-demokratske unije (CDU) v bundestagu. Kot je dejala, je ministrstvo za okolje ključno za izvajanje njene politike zmanjševanja rabe jedrske energije in gradnje novih vetrnih in sončnih elektrarn.

Projekt povečevanja rabe obnovljivih virov energije, težak več milijard evrov, je "osrednja politika" njene vlade, je poudarila. "Temelji so bili postavljeni, a veliko je treba še narediti," je dejala.

Na novinarski konferenci Merklova ni dovolila nobenih vprašanj novinarjev, pa tudi sicer je delovala precej napeto, navaja dpa. Dodala je le, da se 46-letnemu Röttgenu zahvaljuje za njegovo delo, predvsem na področju mednarodnih pogajanj o omejevanju toplogrednih izpustov.



Röttgen je že v nedeljo po katastrofalnem volilnem porazu v Severnem Porenju-Vestfaliji odstopil s položaja prvega moža CDU v deželi. Stranka je namreč zabeležila najslabši rezultat doslej - le 26-odstotno podporo oz. skoraj četrtino manj kot pred dvema letoma. Röttgen je priznal, da je bila njegova največja napaka v kampanji, da se ni odpovedal ministrskemu položaju in vrnil v deželno politiko, ne glede na to ali bi zmagal ali izgubil.

Po mnenju analitikov je Röttgenu zaradi volilnega poraza zdaj ostal le še umik z ministrskega položaja, saj ne bi imel več avtoritete za nadzor nad pomembnimi energetskimi projekti, navaja dpa.

Röttgena so sicer pogosto navajali tudi kot morebitnega naslednika Merklove. Pogosto so ga v krogih visokih uradnikov imenovali tudi kot "pametnega maminega sinka", s čimer so namigovali na materinsko držo Merklove in njegov deški videz.

A po nedeljskem volilnem porazu so se pritiski nanj začeli stopnjevati, predvsem znotraj lastne stranke. V torek so se kritike v CDU preselile tudi na Merklovo, češ da sta z Röttgenom preveč liberalna. Merklova ga je sprva še branila in še v ponedeljek zatrjevala, da volilni poraz ne bo vplival na njegovo ministrovanje, danes pa je spremenila mnenje.