mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova namerava s spodbudami za Tunizijce zajeziti migracije

Deli na:
Merklova namerava s spodbudami za Tunizijce zajeziti migracije

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj predlagala finančne in izobraževalne spodbude za Tunizijce, ki se bodo prostovoljno vrnili v domovino.

To je kanclerka povedala ob obisku tunizijskega premierja Youssefa Chaheda v Berlinu. Gre za del prizadevanj za zmanjševanje migracij v smeri Nemčije iz severnoafriških držav.

Merklova je na novinarski konferenci s tunizijskim kolegom povedala, da sta govorila o predlogih za krepitev izobraževalnih programov in štipendij za Tunizijce, ki bi želeli zapustiti Nemčijo in v domovini začeti obrt oz. posel. Omenjene predloge bodo v prihodnjih dneh podrobneje razdelali ministri obeh držav, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kanclerka je pogovore s Chahedom označil za "delovni obisk v najbolj pristnem pomenu besede" in napovedala, da namerava v prihodnjih tednih obiskati Tunizijo. Minuli konec tedna pa je omenila idejo, po kateri bi na severu Afrike vzpostavili begunsko taborišče in s tem ustavili tok ilegalnih migracij v Evropo.


Chahed pa je v zvezi s tem pred pogovori z Merklovo za nemški Bild dejal, da njegova država nima zmožnosti, da bi gostila takšno taborišče. Merklova je na novinarski konferenci včeraj povedala, da s Chahedom o tej ideji nista govorila. Poudarila je tudi, da Tunizija ni ključna tranzitna država.

Le odstotek migrantov, ki prek Sredozemlja prihaja v Italijo in dalje v Evropo, je iz Tunizije, je izpostavila Merklova in s prstom pokazala na Libijo.

Merklova s Chahedom obiskala tudi prizorišče decembrskega napada na božični sejem v Berlinu, ki ga je zagrešil nesojeni prosilec za azil iz Tunizije. Anis Amri je z ugrabljenim tovornjakom 19. decembra zapeljal med stojnice in ubil 12 ljudi.

Nemške oblasti so pred napadom Amriju zavrnile prošnjo za azil, a ga zaradi izgubljenih dokumentov niso mogle vrniti Tuniziji. Chahed je včeraj ponovil, da so tunizijske oblasti v primeru Amrija ravnale ustrezno. Spomnil je tudi, da je Amri pred izvedbo napada pet let živel v Evropi.