Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova in Macron sta pripravljena na spremembe pogodb EU

Deli na:
Merklova in Macron sta pripravljena na spremembe pogodb EU

Foto: Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel in novi francoski predsednik Emmanuel Macron sta včeraj v Berlinu izrazila pripravljenost na spremembe pogodb EU, če bo to potrebno zaradi reforme evroobmočja.

"Z vidika Nemčije je možno spremeniti pogodbo, če je smiselno," je dejala Merklova, Macron pa je pristavil, da glede tega vprašanja "ni tabujev".

"Če lahko rečemo, čemu, za kaj, s kakšnim smislom, potem bo Nemčija pripravljena na spremembo pogodbe," je dodala Merklova.

Francoski predsednik je sicer izrazil nasprotovanje razdelitvi "starih dolgov" med državami evroobmočja, vendar je izrazil pripravljenost na delitev bodočih bremen.

Macron je med predvolilno kampanjo predlagal ločen proračun za območje evra, finančnega ministra in celo parlament, za kar bi bilo potrebno spremeniti pogodbe EU.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je opozoril, da bi takšne reforme terjale spremembe pogodb, kar pa v času, ko se v Evropi širi nezadovoljstvo z evrov, "ni realistično".


"Celotni zadevi lahko damo novo dinamiko," je o prihodnosti EU dejala nemška kanclerka, ki je novega francoskega predsednika sprejela le dan po njegovi prisegi.

"Nemčija bo dolgoročno le prosperirala, če bo Evropa prosperirala," je dodala.

Macron je po pogovorih z Merklovo obljubil daljnosežne reforme v Franciji. Poudaril je, da so ekonomske in socialne reforme, ki jih načrtuje, pomembne tudi za to, da se Evropa pomakne naprej.

Obljubil je, da se bo njegova vlada posvetila vprašanju visoke brezposelnosti, ki ga država ni uspela rešiti zadnjih 30 let.

Francija in Nemčija se po njegovih besedah soočata s pohodom populistov, zato morata še tesneje sodelovati. Zavzel se je za zgodovinsko prenovo Evrope, da bi se lahko spopadla s porastom populizma.

Merklova je dejala, da je Nemčija pripravljena tesneje sodelovati s Francijo pri obrambni politiki in skladnejši evropski zunanji politiki, s katero bi Evropa postala vidnejša in močnejša. Evropski sili želita dati novo spodbudo sodelovanju in nov zagon francosko-nemški osi, je dodala nemška kanclerka.