sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova in Hollande za jasen načrt za okrepitev EU

Deli na:
Merklova in Hollande za jasen načrt za okrepitev EU

Foto: Getty Images

Francoski predsednik Francois Hollande danes v Parizu gosti nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero sta se zavzela za jasen načrt za okrepitev Evropske unije. O načrtu, pri katerem gre po njunih besedah tudi za obrambo pred terorističnimi grožnjami, naj bi voditelji 27 držav EU razpravljali na petkovem vrhu v Bratislavi

Voditelja sta med prioritetami navedla varnost, vključno z obrambnimi zmogljivostmi, gospodarsko in socialno prihodnost Evrope in tudi kulturno izmenjavo znotraj EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Evropa se nahaja v zelo pomembnem trenutku," je ob robu srečanja dejala Merklova. "Menim, da potrebujemo jasen načrt," je poudarila. Po njenih besedah se pojavljajo tudi želje po bolj vztrajnem in hitrejšem delu.

Izpostavila je, da nasilje skrajnežev in množičen prihod migrantov zahtevata skupen evropski pristop. "Varovati moramo naše zunanje meje in zagotoviti skupen odgovor," je dejala. Dodala je, da mora Evropa nasloviti skrbi svojih državljanov, če želi ostati "celina upanja", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Hollande je medtem dejal, da bi lahko odločitev Britancev, da zapustijo EU, pomenila temeljno krizo Evrope. Glede varnostnega koncepta je poudaril, da je treba zaščititi Evropejce.

V Bratislavi se bodo v petek sestali voditelji 27 držav članic EU, da bi začrtali prihodnjo smer unije po odločitvi Britancev za izstop iz povezave. A brexit ne bo glavna tema srečanja, ki bo prvič potekalo brez Velike Britanije. Voditelji naj bi govorili o prihodnosti EU, v ospredju pa bodo vprašanja varnosti in migracij ter gospodarski zagon EU.