pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova, Hollande in Renzi se bodo peljali skozi najdaljši predor na svetu

Deli na:
Merklova, Hollande in Renzi se bodo peljali skozi najdaljši predor na svetu

Foto: Wikimedia

V Švici bodo danes svečano odprli najdaljši železniški predor na svetu St. Gotthard, ki je dolg več kot 57 kilometrov, pripomogel pa bo k večjemu prevozu tovora skozi Alpe po železnici. Odprtja se bo udeležilo več evropskih voditeljev in tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Predor skozi Alpe so gradili več kot 17 let. Pri gradnji je sodelovalo 2400 delavcev, ki so izkopali več kot 28 milijonov ton kamenja in skal. Skupna dolžina vseh tunelov v predoru presega 152 kilometrov.

Prve idejne skice predora je že leta 1947 izrisal švicarski inženir Carl Eduard Gruner, projekt, vreden več kot 12 milijard švicarskih frankov (11 milijard evrov), pa je končan 69 let kasneje. Predor povezuje mesti Erstfeld in Bodio, pot z vlakom med Zürichom in Milanom pa bo skrajšal za eno uro, na dve uri in 40 minut.

Promet skozi predor naj bi v polnem obsegu stekel decembra. Vsak dan naj bi skozi njega po napovedih peljalo 260 tovornih in 65 potniških vlakov, ki bodo dosegali hitrosti do 200 kilometrov na uro.

Odprtja predora se bodo po napovedih udeležili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande in italijanski premier Matteo Renzi. Dogodku bo prisostvoval tudi minister Gašperšič, ki se je v torek v Luganu udeležil ministrske konference Züriškega procesa in predsedovanje Slovenije predal Italiji.

360° video predora: